2020 gyalyeko, pán boh viszoko...

Aszon’hatná a zegyszeri szegényembör, hogy legyen csak még több botránya ennek a Smernek. Ficonak pedig fokozottan és hangsúlyozottan még több!

2020 gyalyeko, pán boh viszoko...
Fotó: SITA

Mer’ menné’ több a skandalum, anná’ több a szociális balícsek. Oszt menné’ több a szociális balícsek, anná’ több jut a zegyszeri szegényemböréknek.

Magasabb lesz az anyasági segély – hát ezzel ki ne értene egyet? Elvégre anyja szinte mindenkinek volt, van. És ugyebár, anya csak egy van. Igaz, hogy mindenkinek más („de nem is igaz, mert vannak emberek, akiknek közös anyjuk van...” – idézhetjük a Jutott Neki zenekart). Szóval ebben mindenki érintett. És ki sajnálja az anyjától? Vagy az anyává váló, vált párjától? Ügyes, populista.

Nyugdíjemelés – na erre is ki mondhatna tiszta lelkiismerettel nemet... A „régi” nyugdíjasok tényleg nincsenek irigylésre méltó helyzetben. És persze, mindenki szeretné megélni (s majd felélni, mit felélni – habzsolni!) a saját nyugdíját, szóval ebben szintén mindenki érintett. Ügyes, populista.

Növekedne a gondozási segély. S ebbe már tényleg nem lehet és nem is illik belekötni.

Nem mintha a gondozási segélyek összege eddig nem lett volna probléma, de időzíteni tudni kell. Nem, nem amikor jut rá, korábban is jutott volna, ha a párt akarta volna, hanem amikor a legtöbben a legtöbbet ekézik az elvtársakat. Amikor a belügyminiszter (mi mindent tudhat ez mindenkiről?) tisztújításkor simán a helyén, pardon, a helyein marad. Amikor sűrűsödik a levegő és az éj, „dühöng a déli szél” satöbbi. 

Pl. amikor ez a belügyminiszter lenyúlja a nácik jelszavait, s erőből ígér rendteremtést.

Annyira nem bátor, mint Pintér volt, nem mer hetekben gondolkozni, de azért két évet megkockáztat. Két év nagy idő... És erre azonnal rákontrázik a kormány sosem változó elnöke: különbséget fog tenni a dolgozni akaró és a nem akarók között, amikor a segélyt osztja. És a két nyilatkozat egymás mellett olvasva simán kiad egy jó kis cigányozást. Koalíciós partnerek ide vagy oda, elvégre azok most már egy ideig legalábbis jó helyen vannak, örülnek, hogy kormányoznak valamit, valamennyit, oszt most már ideje választókat csórelni a barnazakóstól. Aki szerencsére nincs olyan ügyes és szorgalmas, mint a Jobbik volt Magyarországon (miket írok???), viszont ezzel szemben lusta és bunkó, de ha a nagyobb(ik) kormánypárt ilyen ütemben szalámizza le magát, simán elég kivárnia. 

Mert egyszer csak majd már nem lehet minden kázust elfedni egy újabb szociális balícsekkel.

Mert ha eljön közben a Kánaán (hiszne nem kérdés, hogy jön, tiszta erőből jön), s „Ha majd a bőség kosarából / Mindenki egyaránt vehet, / Ha majd a jognak asztalánál” satöbbi. Na, akkor majd már nem tud mit ígérni. Sem. 

Igen, megváltónak lenni kurva nehéz lehet. Főleg ennyi éven át.

De azért még előbb 2020-ra feltornázza a minimálbért 500-ra. Na, akit eddig e limit alatt tartott, az most mind leborul előtte. Ügyes, populista. Szóval, lehet, hogy nem is annyira nehéz megváltónak lenni...

Meg ugye 2020 gyalyeko, pán boh viszoko... 

Ehhez még két aprócska apróság:

1. A minimálbér emelését az állam csak részben finanszírozza, mert egyfelől pl. az államinak tekinthető vagy önkormányzati eredeti kompetenciákban működő intézményeknek nem feltétlenül (vagy fordítva) szokás az államkasszából kipótolni a költségvetését, másfelől a munkaadók (ezek döntő többsége nem állami) perkálják ki (vagy spórolják meg), tehát Fico nem a sajátját veri csalánba. Finoman szólva más zsebében turkál. Úgy könnyű. Ügyes, populista, emlékeim és logikám szerint: kommunista.

2. Sose felejtsük el: amidőn az állam osztogat, akkor a mi adónkból osztogat, előbb tehát minket „fosztogat” (azért van idézőjelben, mert adót fizetni tényleg kell, csak ne vernék el...). Szóval ezt a rohadt nagy szociális jólétet – amikor majd minden sarkon percenként esnek össze az emberek az örömboldogság bódító érzésétől – rohadtul nem Fico fizeti, hanem még rohadtabbul mi mindnyájan. Evribadi, csezmeg! 

Mibe fog ez nekünk kerülni???!!!