50 fős drogbandát számoltak fel Ausztriában, szlovák állampolgárok is vannak köztük

Az osztrák rendőrség felszámolt egy kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó bűnbandát: 50 embert vettek őrizetbe, köztük utcai dílereket és a szervezet irányítóit is.

"Gyakorlatilag az egész szervezet rács mögé került"

– összegezte a helyzetet pénteken Bécsben a rendőrség egyik szóvivője.

A bűnszervezet teljes felgöngyölítése éveken át tartó nyomozói munka eredménye. A banda tagjai közül egyesek vizsgálati fogságban vannak, míg másokat már hosszú szabadságvesztésre ítéltek. A TASR hírügynökség információi szerint az őrizetbe vett 50 személy közül 45-en afrikai származásúak, a többiek szlovák, magyar, illetve román állampolgárok.

A hatóságok szerint a nigériai banda az utóbbi években 6 millió euró értékben csempészett kábítószert az osztrák fővárosba.

A rendőrség a razziák során 21 kilogramm kábítószert foglalt le a bűnbanda tagjaitól. Az egyik nyomozó elmondta, hogy

a talált kokainnal és heroinnal "néhány hónapig" ki lehetne elégíteni a bécsi drogfüggők kábítószer-szükségletét.

A hatóságok már négy évvel ezelőtt a bűnszervezet nyomára bukkantak, amikor egy férfi két hónapon belül gépkocsikba rejtve 250 ezer euró készpénzt vitt ki Nigériába. A pénzmosás gyanújával indított nyomozás során kiderült, hogy a pénz kábítószer-kereskedelemből származott. Ez volt az első nyom, amely a nigériai drogbandához vezetett. Lelepleződött később a szervezet tíz futára is, akik az előre csomagolt kábítószert lenyelték, és úgy csempészték be Ausztriába. A rendőrség szerint mindegyikük gyomrában 1-1,5 kilogramm drog volt.

A háttérembereket Hollandiában tartják fogva, és rövidesen kiadják majd őket az osztrák hatóságoknak - derült ki a rendőrség tájékoztatásából.


MTI/TASR/para