Adolf Hitler soha nem látott személyes fotóit tartalmazó albumot árvereznek el

Adolf Hitler soha nem látott személyes fotóit tartalmazó albumot árvereznek el szerdán Angliában.

Adolf Hitler soha nem látott személyes fotóit tartalmazó albumot árvereznek el

Az aukciót bonyolító C&T Auctions szerint a fényképgyűjtemény, amelyet 1945 áprilisában találtak Hitler berlini bunkerében, méghozzá a náci vezér felesége, Eva Braun hálószobájában, több mint 15 ezer fontért cserélhet gazdát a délkelet-angliai Royal Tunbridge Wells-be meghirdetett árverésen.

"A képek nagyon személyesek" - mondta Tim Harper, az aukciósház munkatársa, megjegyezve, hogy a fotóalbum jelenleg egy neve elhallgatását kérő gyűjtő tulajdonában van.

Harper szerint Hitler szigorúan felügyelte, hogy milyen információk jutnak el róla a nagyközönséghez, hiszen fontos volt, hogy megőrizze az imázsát és a náci pártról kialakított képet.

"Azok a fotók, amelyek ebben az albumban vannak, természetességet, nyugalmat sugároznak, egy részük kifejezetten mulattató és szinte biztos, hogy soha nem kerülhettek volna nyilvánosságra. Ahhoz túlságosan őszinték" - mutatott rá Harper. 

A fényképek egy részén Hitler Joseph Goebbels, Hermann Göring és Heinrich Himmler társaságában látható. Vannak fotók, amelyeken gépkocsikonvojban ülve fogadja a tömeg üdvözlését. Egy másik képen egy csapatnyi gyerek mellett áll mosolyogva. A fényképek jelentős részén látható a szvasztika (horogkereszt) is.

"Olyasvalaki készíthette ezeket a felvételeket, akinek engedélye volt rá, hogy a Führer és belső körei közelében mozogjon" - mondta Harper.

A fényképalbumot Edward Dean brit fotós és Richard Dimbleby brit újságíró találta meg 1945 áprilisában Hitler berlini bunkerében. "Egy orosz katona előzékenyen körbevezette őket a bunkerben és betörtek egy szobába, amely Eva Braun hálószobája volt, és az orosz katona felfeszítette a nő fiókját és kivette belőle az albumot" - mondta Harper.

Eva Braun 1912-ben született, és 17 évesen ismerte meg a nála 23 évvel idősebb Adolf Hitlert. A náci vezető hosszú ideig rejtegette a nőt a nyilvánosság elől, és csak a háború vége felé, 1945. április 29-én a berlini bunkerben vette feleségül. Egy nappal később mindketten öngyilkosságot követtek el.

(MTI)