Aki reggelizik, nem esik össze a hőségben

A fesztiválok és a hőségriadók idején rendkívül életmentő lehet a megfelelő folyadékbevitel.

Aki reggelizik, nem esik össze a hőségben
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A TASR hírügynökséget Kvetoslava Kirchnerová, a Falck mentőszolgálat szóvivője tájékoztatta arról, hogyan "élhető túl" kánikula.

"Az alkohol és a sör egyáltalán nem számít bele a folyadékbevitelbe. Fontos, hogy legalább kétszer annyi vizet vagy teát igyunk, mint amennyi alkoholt beviszünk a szervezetünkbe"

- hangsúlyozza Kirchnerová. A szakértő elmondása szerint nyári fesztiválokon a hőségben sokan elájulnak, ami megelőzhető egy kiadós reggelivel.  "Egy rendes reggeli életet menthet, aki reggel eszik, jobbára megússz az esetleges ájulást" - szögezi le a mentőszolgálat szóvivője.

A hőségben ne felejtsük otthon a naptejet, a kalapot, a fürdőruhát. Jobb, ha van nálunk egy kisebb elsősegélydoboz, amely tartalmaz fájdalomcsillapítót, dehidratációt kezelő folyadékot, gyógyszert allergiára, rosszullétre, valamint rovarcsípést kezelő krémet és gyorskötözőt, sebtapaszt.

Fontos, hogy meleg ruha is legyen nálunk, mivel éjszaka jelentősen lehűlhet a levegő. A mentőszolgálat alkalmazottja higiéniai jótanácsokkal is ellátta a fesztiválozókat:

"Ideális esetben naponta le kell zuhanyozni. Ezt esetleg helyettesíteni lehet nedves törlőkendővel és antibakteriális géllel, a gyakorlottabbak pedig hordanak magukkal egy nagyobb műanyag vizes kannát is, amiből lehet mosakodni. Jó, ha van nálunk vécépapír, mivel a mobilvécék hamar kifogynak az ilyen kellékekből."

(para/TASR)