Amerikai haditechnikai eszközök vonulnak végig az országon

Júniusban és augusztusban amerikai haditechnikai eszközöket lehet majd látni az utakon. Az amerikaiak a Saber Guardian 2017 NATO-gyakorlatra igyekeznek majd, ami július 8-tól  július 22-ig zajlik Magyarország, Románia és Bulgária területén. A konvoj több száz járműből és katonákl fog álln – minderről Peter Gajdoš védelmi miniszter beszélt.

Amerikai haditechnikai eszközök vonulnak végig az országon
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A miniszter azt is elárulta, hogy a konvoj több kisebb részből tevődik majd össze, amiket 20 és 40 körüli jármű alkot majd, s végigvonul Szlovákia délnyugati részén. Egyelőre még nem tudni, hogy pontosan hány jármű és katona megy keresztül az országon. A minisztérium később fog szolgálni pontosabb információkkal.

Peter Gajdoš szerint a katonai rendőrség és az országos Rendőrfőkapitányság mindent megtesz azért, hogy minden gördülékenyen menjen.

Legutóbb 2015-ben vonult keresztül Szlovákián amerikai katonai konvoj. Az amerikaiak ekkor Németországól Magyarországra tartottak  a Brave Warrior NATO-hadgyakorlatra. A konvoj ekkor 640 amerikai katónából és 150 haditechnikábó, mint például Stryker típusú páncélozott járművekből és Humvee terepjárókból állt. A cseh-szlovák határon akkor több ellenző, dej ó néhány támogató is várta őket.

TASR/para