Andrej Kiska kitüntette Németh Ilonát

A köztársasági elnök a Pribina-kereszt II. fokozatával tüntette ki a képzőművészt.

Andrej Kiska kitüntette Németh Ilonát
Németh Ilona és Andrej Kiska (Fotó: TASR)

A Szlovák Köztársaság megalakulásának 20. évfordulója alkalmából állami kitüntetéseket osztott a köztársasági elnök. A kitüntetések átadására a Pozsonyi vár lovagtermében került sor, a kitüntettek között volt a Dunaszerdahelyen élő Németh Ilona is.

A Munkácsy-díjas képzőművészt az ország képzőművészet terén elért fejlődésében mutatott rendkívüli érdemeiért tüntették ki a Pribina-kereszt II. fokozatával. 

Ugyanezt a kitüntetést rajta kívül megkapta Zita Furková színésznő a kultúra és színjátszás, Daniela Šilanov író és dramaturg in memoriam a publicisztika és színház, Ladislav Kováč biokémikus a tudományok és az oktatás, Mária Maciková borász a mezőgazdaság és borászat, Augustín Maťovčík irodalomtörténész pedig a biográfia és bibliográfia területén elért érdemeiért.

A Pribina-kereszt I. fokozatát kapta Juraj Hromkovič informatikus, egyetemi tanár, valamint Jaroslav Krajčo jogász, író.

A Ľudovít Štúr rend első fokozatában részesült Ivan Kamenec történész, Ivan Trimaj alkotmányjogász, Ján Langoš, a Nemzeti Emlékezet Intézetének alapítója és korábbi igazgatója in memoriam, Zora Jesenská műfordító és irodalomkritikus. A rend második fokozatával tüntették ki például Michal Kaščákot, a Pohoda fesztivál főszervezőjét, Martin Huba színészt, illetve Tomáš Janovic írót. A Fehér Kettőskereszt Érdemrend második fokozatát nyerte el Juraj Herz rendező, továbbá Michael Kocáb rockzenész is.

(TASR/para)