Arattak és csépeltek, vigadtak a nyékvárkonyiak

Szombaton hetedik alkalommal tartották meg a Nyékvárkonyi Aratóünnepélyt.

Arattak és csépeltek, vigadtak a nyékvárkonyiak
Fotók: Paraméter

A Napraforgó Polgári Társulás szervezésében idén a kézi kaszálás mellett egy cséplőgép működését is bemutatták. Sóki Kiss Mónika, a társulás elnökasszonya ennek kapcsán elmondta, hogy a nem tudni, pontosan mikor, de valószínűleg a 40-es években, Mladá Boleslavban gyártott, és eletromos motorral hajtott cséplőgépet már több évtizede nem használják, így már a beindítása sem kis feladat.

A masina egyébként jókora könnyítést jelentett annak idején a mezőgazdaságban dolgozóknak, ugyanis rendkívüli módon lerövidítettea a sokszor hónapokig tartó cséplés idejét.

Fotók a VII. Nyékvárkonyi Aratóünnepélyről

A kézi aratás bemutatása után a cséplőgépet is sikerült beindítani, és miközben Mónika idős nyékvárkonyiak elmondásai alapján kifejtette, kinek volt a faluban elsőként ilyen masinája, illetve hogyan működött annak idején ez a tevékenyég, kinek hol volt a helye, addig a legények „elcsépelték” a lekaszált búzát. 

Az Aratóünnepélyen a gyerekek megismerkedhettek a népviseletekkel, háztáji haszonállatokkal, kipróbálhattak régi, hagyományos, korhű játékokat, szalmavárat, az esti órákban pedig csallóközi énekesek mellett Bangó Margit adott koncertet, az ünnepélyt pedig az Aratóbál zárta.

(SzT)