ATA BAUSYSTEM, az építés új dimenziója!

Tudás, tapasztalat és hihetetlen tulajdonságok a mosolygós ház logó mögött. Az ATA BAUSYSTEM építési rendszer azzal a céllal lett megalkotva, hogy megfelelő megoldást kínáljon az egyre szigorodó energetikai elvárásokra. Elsődleges cél volt az ismert rendszerek kedvező tulajdonságainak megtartása és a negatív tulajdonságok kiküszöbölése. A rendszer 2012-ben került eljárási mintaként bejegyzésre a szlovák és a cseh szabadalmi hivatalban. A cseh építészeti kamara 2014-ben ajánlást fogalmazott meg a rendszerrel kapcsolatban. 

Az ATA BAUSYSTEM kivitelezési módját tekintve hibrid rendszernek tekinthető. Az adott épülethez specifikusan előre gyártott könnyűszerkezetes acélváz biztosítja a statikai merevséget, a borítás ragasztott, ha úgy tetszik, falazott módszerrel készül. A borítást követően, a vázszerkezetben kialakult üregek befújatással kerülnek kitöltésre. Mivel a cement alapú borító és a kitöltő anyag összetétele azonos, a rétegek a betonhoz hasonlatosan összekötnek, így alkotva homogén hőszigetelő szerkezetet.

Fontos megjegyezni, hogy a vázszerkezet minden oldalról hőszigetelő anyag veszi körül, ezért nem alakulhatnak ki hőhidak, és tűz esetén védi a szerkezetet.

Az ATA BAUSYSTEM tulajdonságait tekintve a legfontosabbak a kiváló hőszigetelés, a kiemelkedően magas páraáteresztés, a tűzállósság és az egészséges mikroklíma. A páraáteresztés fontosságáról sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Ha egy épület a szerkezetén keresztül nem képes a felgyülemlett párát elvezetni, és ez párosul a nem megfelelő szellőztetéssel, akkor a pára lecsapódik és ez a meleg környezetben penész megjelenéséhez vezet, ez pedig a különböző allergiás reakciókat válthatja ki.  

Fontos tulajdonságként meg kell említeni a rendszer alacsony fajlagos tömegét, amely bővíti a rendszer felhasználhatóságát.

Lehetővé válik általa olyan épületekre való ráépítés is, az adott épület alapjainak megerősítése nélkül, ahol hagyományos falazott módszerrel ez nem lehetséges.

A rendszer további, nem kevésbé fontos tulajdonságai a hosszú élettartam, a gyors és hulladékmentes kivitelezhetőség, a kiváló hőmegtartás, a már említett hőhídmentesség, a karbantartásra való igénytelenség, a variabilitás, az újrahasznosíthatóság és a kiváló ár-érték arány.

Az ATA BAUSYSTEM rendszer lehetővé teszi többszintes épületek kivitelezését 6 szint magasságig. A 6 szintet meghaladó épületek esetén viszont a vasbeton vázszerkezethez csatolt külső borításként alkalmas. Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon megtalálható referenciák közt vannak egy-, és többszintes családi házak, négyszintes társasházak és passzív családi ház is.

A rendszernek nincsenek stílusbeli korlátai, bármilyen stílusú épület megépíthető belőle. Nem okoz gondot a rendszer adaptációja más építészeti rendszerre tervezett épületre sem. Ezzel a rendszerrel olyan építészeti problémák is megoldhatóak, amelyekre az ismert, hagyományos rendszerek alkalmatlanok. A jó alkalmazhatóság, a szilárd, de könnyű és tűzálló szerkezet nagy segítséget jelenthet a tervezőmérnököknek a bonyolult szerkezetek megtervezésekor.       

Az ATA BAUSYSTEM rendszerből épülő épületek, a kiváló hőszigetelő és hőmegtartó tulajdonságból adódóan nem igényelnek hagyományos fűtési rendszert, sőt a gázhálózatba való bekötés is mellőzhető. Az épületek fűtése jelentősen olcsóbb módon megoldható modern, alternatív megoldásokkal.

Fontos továbbá megemlíteni, hogy ilyen épületek nem igényelnek hűtést a nyári időszakban.

A megújuló technológiák alkalmazása tovább növeli az épületek energia megtakarítását, mint pl. hővisszanyerős szellőztető rendszerek, hőszivattyús bojlerek, fotovoltaikus erőművek vagy intelligens elektromos rendszerek, azonban az ilyenek alkalmazása előtt érdemes átgondolni a befektetés létjogosultságát, illetve átszámolni annak megtérülési idejét. 

Az ATA BAUSYSTEM ár tekintetében is versenyképes.

Ezen rendszerből épült épület összköltsége nem különbözik egy polisztirollal hőszigetelt falazott ház árától, miközben az energiaigénye megközelítőleg csak a negyede.

Elmondható, hogy a befektető vagy tulajdonos azonos árért magasabb értéket kap.

Amennyiben a fentiek felkeltették az Ön érdeklődését eziránt a jövőbemutató rendszer iránt, további információkat tudhat meg weboldalunkon, de szívesen állunk személyesen is rendelkezésre, akár egy épületbejárás keretén belül is.

Óvjuk együtt a környezetet és az Ön pénztárcáját.

(PR-cikk)