Az ellenzék is aggódik a Csallóközért

Az SaS ellenzéki párt felszólította az egészségügyi, mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztérium vezetőségét, hogy szakértőkkel együtt minél rövidebb időn belül találjanak megoldást Csallóköz megóvására.

Az ellenzék is aggódik a Csallóközért
Fotó: TASR

„Felszólítom Sólymos László, Tomáš Drucker és Gabriela Matečná minisztereket, hogy hívják össze a szakértőket, hidrogeológusokat, hogy találjanak megoldást Csallóköz megóvására azoktól a szennyezésektől, amelyek Pozsony északkeleti részéről terjednek felé“ – nyilatkozta Anna Zemanová, az SaS képviselője.

A párt egyúttal azt is kéri, hogy az illetékesek alapítsanak egy információs pontot, ahol az emberek releváns és teljeskörű választ kapnak a vízszennyezéssel felmerülő kérdésekkel kapcsolatban. Szerintük ugyanis jelenleg az emberek nem rendelkeznek kellő információval erről a problémáról.

A képviselő szerint a Szlovák Hidrometeorológiai Intézetnek (SHMU) bővítenie kellene a veszélyeztetett területek rendszeres ellenőrzését.

A környezetvédelmi minisztérium sajtóosztálya néhány napja arról tájékoztatta a Paramétert, hogy jelenleg a csallóközi vízkészletet nem veszélyeztetik az egykori pozsonyi Dimitrovka veszélyes hulladékokat tartalmazó lerakatából szivárgó anyagok.

A szaktárca május végén értesítette a főváros néhány városrészét (Vereknyét -Vrakuňa , Főrévet - Ružinov és Pozsonypüspökit), hogy a környék felszín alatti vizei szennyezettek a valamikori Jurij Dimitrov vegyi üzemnél a talajba szivárgó mérgező anyagok miatt. Nem tanácsos használni a környéken található kutakat fürdésre vagy gyökérzöldségek öntözésére, ivóvízként meg aztán végképpen nem. 

A záptojásszagáról hírhedt Dimitrovka mintegy 50 éve létesített vereknyei szemétlerakatánál a talajba szivárgó arzén, cián és megannyi más, kimondhatatlan nevű vegyület megállíthatatlanul közelít Közép-Európa legnagyobb ivóvízkészletéhez, ami a Csallóköz alatt található.

A környezetvédelmi tárca az első hatóság, amelyik nekigyürkőzött a probléma megoldásának. Ennek érdekében összeállítottak egy cselekvési tervet, ami a pozsonyi járási hivatal jóváhagyására vár. A kivitelezők kiválasztása érdekében már meg is hirdették a közbeszerzési eljárást is, de a kármentési munkálatok legkorábban csak jövőre kezdődhetnek el.

A méreganyagok lerakatának felszámolására az úgynevezett enkapszulációs módszert alkalmazzák, amelynek segítségével a telephely tartalmát elszigetelik a környezettől. Ehhez egy 2 km hosszú, 22 méter mély és 80 cm széles felszín alatti szigetelő fal megépítése szükséges.


TASR/para