Az európai FBI létrehozását javasolják

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) mintájára egy európai uniós rendőri hatóság létrehozását javasolta Wolfgang Ischinger, a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia elnöke a dpa német hírügynökségnek szerdán adott interjúban.

A német diplomata szerint az "európai FBI" létrehozására a terrorizmus és a bűnözés elleni hatékony küzdelem érdekében lenne szükség.

"Az Európai Unió akkor lesz képes túlélni, ha biztonsági unióvá alakul át" - húzta alá Ischinger. A diplomata, aki Washingtonban és Londonban is volt korábban nagykövet, úgy vélte, hogy Thomas de Maiziere belügyminiszter javaslatai jó irányba mutatnak, de nem elégségesek.

"A schengeni övezet és az Európai Unió miatt nem lehet úgy gondolkodni, mintha Németország egy sziget volna" - mondta Ischinger, aki ezzel indokolta, hogy szerinte miért nem elegendő a németországi elhárítás megerősítése, s miért van szükség az Európai Unióban egy egységes, bevethető rendőri erőre.

"Németországnak latba kell vetnie befolyását az Európai Unióban, hogy létrejöjjön egy ilyen szervezet" - húzta alá Wolfgang Ischinger, aki 2008 óta elnöke a Müncheni Biztonságpolitikai Konferenciának. A konferenciát idén február 17. és 19. között tartják meg.

MTI/para