Az Európai Parlament jóváhagyta az EU és Kuba együttműködési megállapodását

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén hozzájárult az Európai Unió és Kuba között tervezett Politikai Párbeszéd és Együttműködési Megállapodás (PDCA) létrehozásához - közölte az uniós parlament sajtószolgálata szerdán.

A tájékoztatás szerint a 2014 áprilisa óta tárgyalt megállapodás, amelyet szerdán 567 szavazattal 65 ellenében, 31 tartózkodás mellett szavaztak meg, bővíteni fogja a kétoldalú kereskedelmet, előmozdítja a párbeszédet és a gazdasági együttműködést, továbbá "számos többoldalú projekt közös cselekvési tervének kidolgozását segíti majd".

Az EP képviselői a vita során a Kubával szemben alkalmazott összes gazdasági korlátozás feloldását kérték azzal az indokkal, hogy a korlátozó intézkedések közvetlen negatív hatással vannak a kubai lakosságra is.

A kétoldalú megállapodásnak hozzá kell járulnia a kubai állampolgárok életkörülményeinek és szociális jogainak javításához - szögezték le.

Hangsúlyozták, hogy a kubai kormánynak a nemzetközi normákhoz kell igazítania emberi jogi politikáját és ratifikálnia kell az ENSZ valamennyi emberi jogi egyezményét. A képviselők arra emlékeztettek, hogy a tervezett megállapodás olyan rendelkezést is tartalmaz, amely lehetővé teszi alkalmazásának felfüggesztését, ha az emberi jogok csorbát szenvednek.
 

MTI/para