Az Irma házak tetejét szakította le és városokat árasztott el Kubában

Házak tetejét szakította le, épületeket le, városokat árasztott el Kuba északi partvidékének sok száz kilométerén az Irma hurrikán.

A trópusi ciklon régiós tombolásában már 22 ember meghalt, de Kubában nem számoltak be halálos áldozatokról. A hatóságok, amelyek igyekeznek helyreállítani az áramellátást és eltakarítani az utakra lerakodott törmeléket, ugyanakkor felszólították a főváros lakosságát, hogy ne hagyja el otthonát, mert az áradás hétfőn folytatódik. Az árvíz még legalább 36 órát tart - közölték.

Kuba keleti és északi részében készült videofelvételeken ledőlt villanyoszlopok, utcatáblák és fák láthatók, a tetőkben is nagy kár keletkezett. A tengerhullámok magassága helyenként elérte a hét métert.

Kuba északi-középső részéről, ahol a kormány több tucatnyi üdülőhelyet épített az elmúlt években, ötezer turistát menekítettek ki.

A katasztrófavédelem egy tisztviselője, Gregorio Torres azt mondta, a hatóságok arra törekszenek, hogy felmérjék a károk mértékét a szigetország több száz községének otthont adó keleti részén.

A Havannától 320 kilométerre keletre fekvő, part menti Caibarien településen is kidőltek a villanyoszlopok, három lakónegyed víz alatt áll. Sok helyi lakos nem mozdult el otthonából abban bízva, hogy sikerül átvészelni a természeti csapást.

Az Irma vasárnapra virradóan óránkénti 215 kilométeres sebességgel hagyta el a szigetországot és haladt tovább az Egyesült Államok partvidéke, Florida felé vasárnap.
 

MTI/para