Az országban már négy ember életét követelte a sarkköri hideg!

Szlovákiában a kemény fagyok már négy ember halálát okozták az elmúlt napokban.

A meteorológusok Európa-szerte riasztásokat adnak ki a kemény fagyok veszélye miatt, miközben több országban is halálos áldozatokat követel az idei tél.

Szombaton a Nagymihályi járásban található Nagykaposon találtak holtan egy 50-60 év körüli férfit. A felhetetőleg hajléktalan személy garázsok mellett feküdt, a helyszínre kiérkező mentőorvos már nem tudta megmenteni az életét.

Pénteken Babín községben (Námestovói járás) is emberi életet követelt a sarkköri hideg. A helyiek kihűlt állapotban találtak rá az 54 éves Helenára. A nő egy rövidebb úton akart haza jutni, útközben azonban annyira kihűlt, hogy életét már nem tudták megmenteni.

Pénteken a Detvai járásban található Látky községbe is riasztották a mentőket egy kihűlt személyhez. A 64 éves nyugdíjas férfi holttestét hozzátartozói a saját háza előtt találták meg. A helyiek elmondása szerint Vladimír egyedül élt, nem sokkal a tragédia előtt a helyi kocsmában látták utoljára.

Szintén pénteken este Nyitrán a stadion mellett találták meg egy hajléktalan férfi holttestét.

Boris Chmel, az országos mentőszolgálat szóvivője elmondta, a kemény fagyok miatt országszerte 12 embert kellett ellátniuk – mindannyiukat a kihűlés veszélye fenyegetett, sokan közülük alkohol befolyása alatt álltak.

Az időjósok előrejelzése szerint az elkövetkező napokban is kemény mínuszokkal kell számolnunk. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet a kiszabható legmagasabb, harmadfokú riasztást adott ki a rendkívül alacsony hőmérséklet miatt az Eperjesi és a Zsolnai kerületben. A vörös riasztás értelmében vasárnap hajnalban ezeken a területeken akár -30 fok is lehet, ami csípős északi széllel párosul.

Csehországban is emberéleteket követelt a fagy

Legalább két ember meghalt a rendkívüli hidegben Csehországban szombaton.

Egy kihűlt hajléktalan holttestét egy híd alatt találták meg a rendőrök Prágában. Csehország középső részén pedig két férfi alatt szakadt be egy befagyott tó jege, s egyikükön már nem tudtak segíteni a mentők. Ők valószínűleg alkoholt ittak, mielőtt a jégre mentek.

Ostravában, az ország észak-keleti részén szmogriadót rendeltek el a légszennyezettség miatt.

A leghidegebbet Csehországban a német határ közelében fekvő Šumava Nemzeti Parkban mérték az éjszaka; mínusz 34,6 Celsius-fokot mutatott a hőmérő.


(cas.sk/mti/para)