Az SNS alelnöke lett a 2016-os év homofóbja

Anton Hrnko, a Szlovák Nemzeti Párt alelnöke lett az Év homofóbja annak a reakciójának „köszönhetően“, hogy „pornográfiának“ nevezte azt, hogy kitették a szivárványos zászlót Budapest szlovákiai nagykövetségének az épületére, azután, hogy más EU-s tagországok nagykövetségei is megtették ezt.

Az SNS alelnöke lett a 2016-os év homofóbja
Anton Hrnko (Fotó: TASR/Pavel Neubauer)

Második helyen végzett mérsékeltebb kijelentésével Richard Sulík, a SaS elnöke, aki azt mondta: „Ha itt homoszexuálisok élnének, egy generáció alatt kihalnánk“.

Az ankétot a Homofóbia Elleni Világnap (IDAHO) alkalmából az Emberjogi Intézet (Inštitút ľudských práv), a Dúhové Slovensko nonprofit szervezet készítette. A szavazásban összesen 20 ezer ember vett részt.

„Évről évre többen voksolnak, a tavalyi évhez képest 20 százalékkal többen éltek ezzel a lehetőséggel. Ám valakik manipulálni akarták a szavazatokat, ezért mindent meg kellett tennünk annak érdekében, hogy weboldalunk még nagyobb védelemmel rendelkezzen. Azonban az nagyon szomorú, hogy olyan politikusok tették ezeket a kijelentéseket, akik ott vannak a figyelem középpontjában“ – mondta Peter Weisen, az Emberjogi Intézet igazgatója és a Pride egyik létrehozója.

Az ankét győztese egy stilizál, deformált arcot ábrázoló piktogramot kap, ami belefoglalja magába azt 4%-os számot, ami a nem heteroszexuálisok számát teszi ki a társadalomban. A piktogram megalkotója Maroš Schmidt, aki ingyen rajzolta meg ezt a motívumot.

 

Az ankét készítői át szeretnék adni az első díjat, de tisztában vannak azzal, hogy ez nem fog sikerülni.

Štefan Kuffa is kiérdemelte az elmúlt években az év homofóbja díjat, mégpedig amiatt, hogy az emberjogi aktivisták „a halál kultúrájának megformálói“. Marián Kotleba is bekerült az év homofóbjai közé. A díjat azonban egyikük sem vettte át.

tvnoviny.sk/para