Az USA és Észak-Korea épp kidolgozzák a háborút

Az NBC amerikai hírtelevízió szerint az amerikai védelmi minisztérium elkészítette az Észak-Korea elleni megelőző csapás részletes terveit arra az esetre, ha Donald Trump elnök úgy dönt, hogy elrendeli a támadást a kommunista diktatúra ellen, míg a KCNA észak-koreai állami hírügynökség csütörtökön közölte, Phenjan augusztus közepéig elkészíti a Guam amerikai külbirtok elleni rakétatámadás tervét, és ezután csak Kim Dzsong Un észak-koreai vezető döntésétől függ, elindítják-e a támadást négy közepes hatótávolságú rakétával.

Az USA és Észak-Korea épp kidolgozzák a háborút
Fotó: AP/TASR

Magas rangú amerikai katonai tisztségviselők az NBC hírműsorának elárulták, hogy

a tervek szerint Guamról induló B-1B típusú stratégiai bombázók képeznék a csapásmérő erő gerincét, és a műveletet további harci repülőgépekkel, valamint műholdakkal és drónokkal támogatnák. Több forrás szerint a lehetséges célpontok között lenne nagyjából két tucat rakétaindító állomás és rakétakísérletekre használt létesítmény.

A Trump által mérlegelt két-három katonai opció közül ez az egyik olyan, amelyikkel talán lenne némi esély elkerülni a konfliktus eszkalálódását - mondta James Stavridis, az amerikai haditengerészet nyugalmazott admirálisa, hozzátéve ugyanakkor, hogy a megelőző csapás mindenképp azzal a kockázattal járna, hogy Phenjan támadást indíthat Szöul vagy akár a Guam szigetén levő Andersen légi bázis ellen.

A KCNA által közölt szokatlanul részletes beszámoló az észak-koreai támadási tervről újabb állomása a Washington és Phenjan közötti kölcsönös fenyegetőzésnek, miután Donald Trump "olyan tűzzel és haraggal" fenyegette meg kedden Phenjant, "amilyet még nem látott a világ".

A KCNA jelentésében "zagyvaságok tömkelegének" nevezte Trump fenyegetését. 

"Képtelenség értelmes párbeszédet folytatni egy ilyen őrülttel, csak nyers erővel lehet rá hatni"

- írta a hírügynökség, hozzátéve, hogy Phenjan továbbra is figyelemmel kíséri az Egyesült Államok nyilatkozatait és viselkedését. 

"A Koreai Néphadsereg által elindítandó Hvaszong-12 rakéták elrepülnek majd Simane, Hirosima és Kócsi japán prefektúrák fölött" - idézte a KCNA Kim Rak Gjom tábornokot, a hadsereg stratégiai erőinek parancsnokát. 

"A rakéták 3356,7 kilométer hosszú pályát futnak majd be, amihez 1065 másodpercre lesz szükségük, és Guamtól 30-40 kilométerre csapódnak be az óceánba" - tette hozzá a tábornok. 

A japán kormány szóvivője a jelentésre reagálva azt mondta: "Határozottan felszólítjuk Észak-Koreát, hogy vegye komolyan a nemzetközi közösség többszöri figyelmeztetését, tegyen eleget az ENSZ határozatainak, és tartózkodjon a további provokációktól."

Onodera Icunori japán védelmi miniszter szerint

Japán jogszerűen elfoghat minden olyan észak-koreai rakétát, amely Guam felé tart, hiszen annak fölötte kell elrepülnie, és így veszélyezteti a szigetországot is.

Okonogi Maszao, a tokiói Keió Egyetem emeritus professzora a KCNA jelentésére reagálva elmondta: szerinte Phenjan kevésbé fenyegetni akar, inkább figyelmeztet, hogy változások várhatók rakétakísérleti programjában. 

"Talán azt tervezik, hogy a kísérletképpen elindított rakéták nem a Japán-tengerbe fognak becsapódni (mint eddig), hanem Guam környékén. A bejelentésnek az lehet a burkolt üzenete, hogy ez nem egy valódi támadás lesz" - tette hozzá.

Guam "tökéletesen fel van szerelve" egy esetleges észak-koreai rakétatámadás elhárításához, és lakói felkészültek minden eshetőségre - jelentette ki Eddie Calvo, az Egyesült Államokhoz tartozó sziget kormányzója csütörtökön.

Calvo hangsúlyozta: Guam infrastruktúráját úgy építették ki, hogy a hatalmas forgószeleknek és az erős földmozgásoknak is ellenálljon. A szigeten emellett egy THAAD rakétavédelmi rendszert is kiépítettek, amely képes megsemmisíteni a rövid-, közepes és nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat repülésük utolsó fázisában.

Nem tartozna a NATO-alapszerződés kollektív védelemről szóló ötödik cikkelyének hatálya alá egy esetleges észak-koreai támadás az Egyesült Államok csendes-óceáni külbirtokát képező Guam szigete ellen

- közölte a katonai szövetség egyik névtelenséget kérő illetékese. A tisztségviselő úgy vélekedett: Guam jogilag nem számít az Egyesült Államok részének, és más szempontból sem tartozik a kérdéses cikkely hatálya alá, így nem vonatkozik rá a kollektív védelmi garancia.

Újabb észak-koreai magánszemélyek és vállalatok ellen rendelt el szankciókat az Európai Unió, válaszul a távol-keleti ország által végrehajtott kísérleti atomrobbantásokra és rakétatesztekre. A tagállami kormányokat tömörítő tanács arról számolt be, hogy a döntés nyomán kilenc természetes és négy jogi személy, köztük az Észak-Koreai Külkereskedelmi Bank került fel az Európai Unió szankciós listájára, a korlátozások így már 103 magánszemélyt és 57 céget érintenek.

A büntetőintézkedések keretében zárolták az érintettek vagyonát az EU-ban, a természetes személyek ellen pedig beutazási korlátozást is elrendeltek.

Jeffrey Lewis, a kaliforniai Montereyben lévő, nemzetközi tanulmányokkal foglalkozó Middlebury Intézet kutatási igazgatója a Foreign Policy című amerikai külpolitikai folyóiratnak írt elemzésében úgy véli, hogy Phenjan pillanatnyilag "nyerésre áll" Washingtonnal szemben, éppen azért, mert több és kifinomultabb fegyverrel rendelkezik, mint azt az amerikai hírszerző szervezetek eddig feltételezték. Állítását saját kutatásaira alapozza. 

"Az a tény, hogy Észak-Korea a szokásosnál kevesebb hasadóanyagot használt robbanófejeihez, arra enged következtetni, hogy több atomfegyvere van, mint feltételeztük" - szögezi le Lewis.

(MTI)