Bécs lett a világ legélhetőbb városa, Pozsony csak a 82.

Továbbra is Bécs vezeti a világ legélhetőbb nagyvárosainak Mercer-féle ranglistáját: sorozatban nyolcadik éve bizonyult a legjobbnak a tanácsadócég összesítése alapján. Budapest a 77. helyre került, ezzel a közép- és kelet-európai régió harmadik legjobb helyezését érte el.

Bécset Zürich, Auckland, München és Vancouver követi a sorban. A lista utolsó helyén Bagdad áll.

A Mercer 230 nagyvárost vizsgált meg 39 olyan kritérium alapján, amelyek a külföldön dolgozók szempontjából központi szerepet játszanak. Politikai, társadalmi és gazdasági szempontokat vettek figyelembe, emellett elemezték többek között a város közlekedését, oktatási, kulturális és egészségügyi szolgáltatásait, közbiztonságát és környezetvédelmi helyzetét. Az eredmények a Mercer szándékai szerint a multinacionális cégeket segíthetik abban, hogy méltányosan kompenzálják kiküldetésben dolgozó alkalmazottaikat.

Az idei tanulmány elkészítéséhez első alkalommal vették figyelembe az úgynevezett "személyes biztonságot" is. A Mercer keddi közleménye szerint ugyanis az adott város politikai és szociális stabilitása bír a legnagyobb befolyással az ott dolgozó külföldiek életminőségére. Ennek megítélésében szerepet játszik például a belső stabilitás, a bűntények aránya és a helyi bűnüldöző szervek teljesítőképessége.

Bár összesítésben első helyen végzett, Bécs a személyes biztonság kategóriájában csak az ötödik helyen áll. A legnagyobb biztonságban Luxemburgban, Bernben, Helsinkiben és Zürichben érezhetik magukat a kiküldött dolgozók. A legkevésbé biztonságos város a nemzetközi listán Bagdad és Damaszkusz.

"Mivel a legtöbb dolgozót családja elkíséri kiküldetési helyére, ezért a biztonság kérdése a legfontosabb számukra" - hangsúlyozta Ulrike Hellenkamp, a Mercer képviselője. "Ausztriában viszonylag alacsony a bűnözési ráta, hatékony a bűnüldözés, stabilak a szociális és politikai viszonyok. Bécset nagyon biztonságosnak érzik, ezért a nemzetközi összehasonlításban a lista elején végzett" - tette hozzá.

Az aktuális történéseket is tükrözi a lista idei állása: a terrorizmus és a társadalmi zavargások következtében bizonyos európai országok jóval lemaradtak tavalyi helyezésükhöz képest. Ilyen például Párizs (71. hely), London (72. hely) vagy Madrid (84. hely). A görög főváros, Athén például a 85. helyről a 124-ikre esett vissza.

Budapest is rontott kissé tavalyi pozícióján, akkor még a 75. helyre sorolták. A kelet- és közép-európai térségben a legjobb helyet Prága vívta ki, a 69. helyre került, a térség második legjobbja Budapest előtt Ljubljana a 76. hellyel. Pozsony közép-európai utolsóként a 82. helyre került. A legrosszabb helyeket elfoglaló európai városok Kijev (176. hely), Tirana (179.hely) és Minszk (190. hely).


MTI/para