Betontömbökkel szavatolnák a nyugalmat Sikabonyban?

DUNASZERDAHELY - Kisebb indulatokat kavart online és offline is a sikabonyi Garden Townban található Szent Erzsébet utca lezárása a Csigéry utca irányából.

Betontömbökkel szavatolnák a nyugalmat Sikabonyban?
Fotó: Paraméter

A sikabonyi reptérnél kiépült lakónegyed az összes új utcát egybevéve már mintegy 130 házat foglal magába, összesen több száz lakossal. A Reptér utca mellett a másik kivezető út e lakónegyedből épp a Csigéry utca volt, de ez az alternatív útvonal hétfőn reggel megszűnt.

Portálunknál több környékbeli lakos is érdeklődött arról, miért került sor az utca egyik végének lezárására. Utánajártunk, és kiderült, hogy az utca magántulajdonban van, és a tulajdonos cég vezetése döntött a lezárása mellett.

Érdeklődtünk Elek Miklósnál, akinek állítása szerint cége birtokában van az útszakasz, és ezt ő is megerősítette.

„Az az utca a mi tulajdonunk, és mint tulajdonos, úgy döntöttünk, hogy lezárjuk” – szögezte le.

Hozzátette, a Garden Town lakónegyed építésekor szavatolták a lakosoknak a nyugalmat. „Sikabony II lakosai bizalmat kölcsönöztek a cégünknek, de most többen is panaszt tettek, amiért valakik hajkurásznak ezen az útszakaszon” – fejtette ki, hozzátéve, hogy az útszakasznak még húsz évet ki kell bírnia, ezért azt is garantálniuk kell, hogy nem megy tönkre.

Mivel a betontömb tulajdonképpen egy kanyarnál van, érdeklődtünk, hogy milyen módon fékezi ez meg azokat, akik a további, egyenes szakaszon hajtani és zajongani akarnak éjszaka, de erre nem kaptunk egyértelmű választ. „Ezt egy zárt lakótelepnek terveztük, és jogunk van lezárni ezt az utat” – húzta alá.

Információink szerint ennek köze lehet ahhoz, hogy a város a jövőben egy összekötő utat készül építeni a Csigéry utcától a Kisudvarnoki út irányába, amely a Galántai, majd a csallóközkürti útig haladna tovább.

Érdeklődtünk erről a városi hivatal építésügyi osztályán. Zalaba Zoltán, a területrendezési és közlekedésügyi részleg vezetője ugyan megerősítette, hogy a városfejlesztési terv tartalmaz ilyen útszakaszt, az útlezárás lehetséges indokairól azonban nem kívánt nyilatkozni.

„Megtartottuk a helyszínelést, és eljárás indul az ügyben. Amint kiderül, kicsoda és miért cselekedett ilyen módon, azzal szemben a közlekedésügyi törvény vonatkozó rendelkezései alapján járunk majd el”

– közölte, részletekbe nem bocsátkozott.

Egyelőre nem tudni tehát, hogy mi állhat a háttérben, hogy jogtalan-e az útszakasz egyoldali lezárása – miközben ismert, hogy a Szent Erzsébet utca egyirányú, mégpedig éppen a Csigéry utca irányába, és onnan nem is lehet behajtani.

Felvet ez a lezárás biztonsági szempontokat is, ugyanis akadályozhatja a mentőket és a tűzoltókat, de mindenesetre csökkenti a lehetőségeket az alternatív útvonalakra.

(SzT)