Egy új Európa

Hosszú ideje nem írtam ide, ezentúl megpróbálok kicsit gyakrabban jelentkezni. Gondoltam leírom, hogy szerintem hogyan változott meg Európa 2015- ben. Mondhatni hogy véget ért egy korszak. A hidegháború lezárásával keletkezett eufória, és a béke iránti vágy már a múlté.

A keleti blokk szétesése után az emberek csak örökké tartó békére vágytak. Szerettek volna egy olyan világban élni, ahol első az ember, nem egy ideológia, vagy egy párt. Ez a béke és szabadság iránti vágy késztette az embereket arra, hogy aktívan részt vegyenek a közéletben és próbálják a legjobbat kihozni saját hazájukból, Európából.

Ezek az emberek nem szerettek volna újra a hidegháborús Európában élni, mindent megtettek, hogy létrehozzanak egy egységes, de mégis sokszínű Európát. Ebben az Európában mindenki elsősorban ember, és természetesen segít a másiknak a bajban.

2015 rámutatott arra, hogy ez az eszme már a múlté, és az egységes Európa már nem is annyira fontos.

Elég ironikus, de 2015- ben kialakult egy új bipoláris Európa. Egységes de a két oldal mégis teljesen másképp cselekedne és oldaná a konfliktusokat, mert ugye a nemzetközi politika főleg a konfliktuskezelésről szól.

Ugye tudjuk hogy az únió kicsit sem tudta kezelni az ukrán válságot, amely fegyveres konfliktusba torkollott. Nagy nehezen sikerült kitárgyalnia egy megállapodást, amely nagyon gyenge lábakon áll. Ennek ellenére Ukrajna nem képes kontrollálni teljes területét, ezért mint ország megszűnt létezni. A demokrácia megerősítésére tett lépések is mára elbukni látszanak. Már az ukrán konfliktus kezelésében sem volt teljes az egység az únión belül.

Európa „széthullását“ nagyon meggyorsította és mindenkinek láthatóvá tette a harmadik világ és a Közel- kelet országaiból nagyszámban érkező menekültek. Ez egy probléma, amelyre egységesen kellene megoldást taláni. Volt is rá próbálkozás, de az arányos elosztás nem mindenkinek jött be. A schengeni zóna is veszélybe került és az egységes Európa országai egymásra mutogatnak. Megoldások helyett csak a mit ne tegyünk dolgok listája gyarapszik.

Európa egyik fele befogadná, majd – elég csúnya szó de – szortírozná őket. Akinek nincs joga menekültstátuszra, az mehet haza. Ennek ellenére a másik hallani sem akar róluk. Ebben a leghangosabb Magyarország, mégsem ad az európai határőrségbe embereket, hogy segítse ellenőrizni például a kb. 13000 kilométer hosszú (minden szigettel együtt) görög külső határszakaszt. Mert ugye ilyen is van. Helyette riogatja a népet betegségekkel, a magyar kultúra halálával na meg a terrorizmussal. Megoldás helyett Magyarország megelégszik azzal, ha ezek az emberek elkerülik őket, és Európát magára hagyja.

Na meg persze Szlovákia, amely annyira nem részese ennek a problémának, hogy nem egész 200 menekült érkezett az ország területére, ebből alig 8 kapott menekültstátuszt. Persze mindenki retteg tőlük, a legtöbbje nem is tudja, hogy miért. Egyszerűen annyira szar a helyzet, hogy a kormánynak kellett kölcsönöznie párat Ausztriából, így végre van kikkel riogatni.  

Az egységes Európa nagyon beteg remélem a jövőben valami megváltozik. Nem tudom mi lehet az, ami észhez téríti a közép- keleti országokat, mert az, hogy alig 25- 30 évvel ezelőtt még ők voltak a menekültek és a szolidaritás jegyében részt vállalnak a kialakult helyzet kezelésében nem vált be. Sokan jönnek nehéz őket ellátni, de együtt a 28 ország a maga több mint 500 millió lakosával képes lenne rá, de kompromisszum helyett – mivel csak így lehet együttműködni – majdnem minden ország a saját taktikáját próbálja bevetni.

Megszűnt az egység és enélkül a közös Európának nincs jövője.

Szeretném ha béke lenne az egész világon. Szeretném, ha nem lennének mindennaposak a vérontások. Szeretnék egy olyan világban élni, ahol a legfontosabb az emberi élet.

Boldog, békés új évet mindenkinek!