Kotlebáék esete az elégedetlenekkel

A Polis Slovakia közvélemény kutatása alapján a szélsőséges Kotleba féle ĽS NS a negyedik legerősebb politikai párt ma Szlovákiában. Egy olyan párt van ma a szlovák politikai élmezőnyben, amely lelkiismeret furdalás nélkül hamisít törtélnelmi tényeket, próbálja mindenféle hazugságokkal enyhíteni a náci bűnök súlyosságát és abszolút hazugságokra alapozva, a szakemberek véleményét semmibe véve büszkén kijelenti, hogy a kötelező védőoltások károsak.

Az a legjobb ebben az egészben, hogy ők igazából semmi mást nem csináltak, csak kihasználták az adott politikai helyzetet. Egyszerű a felállás. Az állampolgárok elégedetlenek, stagnál a gazdaság, problémás a közös határvédelem, nincs igazi politikai példakép.

Jön egy párt (jelen esetben Kotlebáék), és azt mondják, hogy minden rendben lesz, leszámolnak mindnekivel, aki eddig a szlovák nemzet érdekei ellen cselekedett (bármit is jelentsen ez). Persze kihasználják az EU és NATO elleni hangulatot is, előtérbe helyezik a kilépést. Na meg persze úgy általánosan kihasználják azt, hogy az emberek államba vetett bizalma megrendült, átalakításokat ígérnek, keménykezű és tökös vezetést, erős hadsereget és áthatolhatatlan határokat, amelyektől Európa majd öszecsinálja a gatyáját.

Persze ezt az emberek beveszik. Mert miért ne vennék be, ha a rendszerváltás óta a klasszikus politikai pártok nagyon gyakran hasonló eszközökhöz nyúltak, ha politikai haszonszerzésről volt szó. Kotlebáék egyszerűen beálltak a sorba, csak a nyelvhasználatuk más. Persze sokszor kemény hazugságokkal rukkolnak elő, de ez a szavazót, akinek már megrendült az egész világba vetett hite, abszolút nem érdekli. Csak egy dolog érdekli, hogy végre jön egy tökös gyerek, aki majd jól seggbe rúgja a politikai elitet, amely egész idáig magasról tett arra, hogy mit akar igazából a nép. És ekkor jön a képbe az ilyen Kotleba féle fasiszta banda. Ennek a bandának nincs politikai múltja, azt mondja amit a nép hallani szeretne és bármi, amit felhoznak ellene, az hazugságnak, vagy az egyszerű ember üldözésének van beállítva.

Nagyon nehéz harcolni az ilyen csoportosulások ellen. Főleg, ha a harc az üres ígéretekben és jól hangzó kijelentésekben ki is merül. Az már csak olaj a tűzre, ha az aktuális politikai elit katonai rangokat oszt egymásnak, a védelmi miniszter kapitányi rangba emeli a parlament elnökét. Csak úgy „tiszeletből“. Persze valószínűleg közrejátszott az is, hogy Gajdošt maga a parlament elnöke nominálta a posztra, na meg a százmillióval megemelt védelmi költségvetés sem mellékes. Pont annak a kormánynak a tagjai tesznek ilyet, amelynek az lenne a legfőbb dolga, hogy meggyőzze az egyszerű embert, hogy a szélsőség semmire sem jelent megoldást. Inkább a katonai funkciók ilyen formájú degradálásával még jobban megerősítik a szélsőségesek szavazótáborát. Egyszerű a dolog. Kotlebáék nagyon sokat hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi politikai elit a NATO- val karöltve folyamatosan leépíiti a szlovák hadsereget, amit mindenképp meg kell állítani, mert aztán szerintük nem lesz ki megvédje a nemzetet majd abban a háborúban, ami jön, majd, egyszer, talán. Kotlebáéknak nem is kell kieszelniük semmi összeesküvést, a kormány nagyon szívesen ad nekik témát.  

A jelenlegi politikai elit, élen a kormánypártokkal, teljesen elrugaszkodott a földtől és esze ágában sincs meghallgatni az egyszerű embert, vagy legalább egy kicsi önkritikát gyakorolni. Ezzel szemben Kotlebáék járják az országot, fórumokat szerveznek, ott vannak a vonatokon, keményen nyomják a nemzetvédő propagadnát, és ennek a munkának van is gyümölcse sajnos.