Legyünk válogatósak!

Az Értelmező Szótár szerint aki válogatós, az finnyás lehet, vagy pedig a saját ízlése szerint dönt. Én az utóbbit tartom fontosnak. Főleg akkor, ha élelmiszert vásárolunk.

Nálunk a rendszerváltás óta szinte megszámlálhatatlanul sok bevásárló központ épült. Elkápráztattak bennünket a korábban nem tapasztalt árubőséggel. Trendi lett oda járni, mindent ott megvásárolni. Kenyeret, tejet, húst, más élelmiszert is. Aztán fokozatosan rájöttünk arra, hogy bizony nem minden ott kínált, csillogó termék minőségi és egészséges. Az elmúlt években olvashattunk szalmonellás csirkékről, tojásokról, amelyek ugyancsak ott lapultak a hűtőboxokban. Nemrég a fertőzött brazil húsokra hívta fel a figyelmet a szlovákiai sajtó is, mert ezek az áruk sajnos hazánkba is eljutottak. Ugyancsak néhány hete értesülhettünk arról is, hogy ugyanolyan márkanevű csokinak, teának, tejnek és más terméknek rosszabb a minősége nálunk, a nyugati országokban árusítottakhoz képest. Például ugyanaz a termék a Dunaszerdahelyi járásban több adalékanyag és kevesebb tápláló összetevőt tartalmaz, mint a néhány kilométernyire levő Kittsee és más osztrák város üzleteiben. Mert a gyártók ilyen csalafinta eszközökkel is nagyobb haszonra törekednek. Az Európai Unió egyelőre nem bünteti őket emiatt. Remélem, nem sokáig lesz így, mert a visegrádi négyek és más kelet-európai tagországok illetékesei már határozattan követelik az ilyen megkülönböztető gyakorlat megszüntetését, továbbá a szankcionálását is.

Mindezek a jelenségek oda is vezetnek, hogy válogatósak lettünk. Egyre többen nemcsak a kezünkben tartott élelmiszer árát, hanem az összetevőjét és azokat a fránya E-betűket, vagyis az adalékanyagok számát is megnézik. És hovatovább rájövünk arra is, amit nagyszüleink jól tudtak: hogy legjobb, ha helyi, megbízható őstermelőktől, gazdáktól vásároljuk meg legalább az alapvető élelmiszereket. Mert a külföldi vaj, vagy  a marokkói zöldség semmivel sem jobb, nem ízletesebb, mi több: a legtöbb esetben gyengébb minőségű a hazainál! Erről a lassanként nálunk is örvendetesen szaporodó őstermelői vásárokon, helyi piacokon is meggyőződhetünk. Továbbá azokban az üzletekben ahol dél-szlovákai  termékeket árusítanak. Ezek egy részét már online shopokban is megrendelhetjük, bizonyos összeg felett ingyen házunkhoz, lakásunkba szállítják. Ilyen szolgáltatást nyújtanak már a Kukkonia élelmiszertermék-család gyártói is, akik kizárólag helyi alapanyagokat használnak, mellőzve a különböző ízfokozókat. Ezek és más, a hagyományos csallóközi receptek alapján készült termékek már a boltokban is feltűntek a polcokon. Miként például a csallóközi zöldségek és  gyümölcsök, mézek, vagy a Paton gyártott mákos méz és más tájjelegű különlegességek is. Érdemes megkóstolni, megvásárolni ezeket, mert ha ilyen terméket választunk, akkor a hazai őstermelőket és gazdágak támogatjuk. És a saját egészségünket védjük, ami ugyebár egyáltalán nem mellékes.

A legfőbb ideje, hogy a helyi és a megyei önkormányzatok is felismerjék a jelentőségüket, ezért hathatósabban, célirányosan segítsék  különböző kedvezményekkel a helyi gazdákat, a kis-és középvállalkozókat. Akik szaktudásukkal, szorgalmukkal rászolgáltak erre a támogatásra. Ne felejtsük: amit itthon megtermeltünk, helyben, idehaza dolgozzuk fel és helyben kellene  értékesíteni!