Orbán gulyásdemokráciája

Az államadósság kezelő központ adatai szerint rekordmagas a magyar államadósság. Forintban kb. 22 000 milliárd ez a GDP kb. 80 százaléka. Még soha nem volt ennyire magas.

Nekem úgy tűnik hogy Orbán egy valamiféle kádárista gulyáskommunizmust, vagy mondjuk gulyásdemokráciát vezetett be. Látszólag minden jó de a gazdaság nagyon gyenge lábakon áll és egy hajszál választja e laz összeomlástól. Ha ez bekövetkezik, akkor biztos hogy sokkal nagyobbat fog szólni, mint Gyurcsány öszödi beszéde. Beindult egy kemény propgandagépezet is, ami az Európai úniót és a hitelminősítő cégeket Magyarország ősi ellenségeként festi le.

Mikor magyarország visszafizette az IMF hitelt, a közmédiában napokig csak erről lehetett hallani, csak azt nem tették hozzá, hogy ezt egy 2 milliárd dolláros allamkötvény csomag kibocsátásával volt lehetséges, ami végülis hitel, csak másképp hívják, mivel ezt is vissza kell fizetni a befektetőknek tíz éven belül. 5,75 százalékos kamattal. Igazából csöbörből vödörbe, a lényegen nem változtat és nem oldja meg Magyarország rossz gazdasági helyzetét, csak javított Orbán PR- ján. Ma bejelentették, hogy újabb több tízmilliárdos hitelt veszenek fel.

Magyarország jobban teljesít, ezt az Orbán kormányzat a GDP emelkedésével magyarázza. A GDP egy nagyon fiktív mutató, amit könnyen meg lehet emelni úgy, hogy sok pénzt pumpálnak a gazdaságba, államkötvények kibocsátásával, kölcsönökkel. Ezt a pénzt nagyberuházásokba fektetik, például stadionépítésbe. Nagy a bevétel, sok a kiadás, a GDP emelkedik.

Magyarország nagy bajban van és az Orbánkormány inkább a gyors és rövid távon működő megoldásokkal próbálja kétlábon tartni a gazdaságot, de kérdéses, hogy ez meddig fog működni és mikor dől be ez a populizmuson alapuló gazdaságpolitika.