Európa látszattoleranciája

Conchita Wurst megjelenése és győzelme sok embernél kiverte a biztosítékot, de Európa bebizonyította, hogy tolerancia fellegvára. Hát ezt magamnak sem hiszem el.

Ezen a ponton szögezném le, hogy semmi gondom Conchita Wursttal és gratulálok neki a győzelemhez.

Európában úgy néz ki, hogy csak azzal szemben kell toleránsnak és elfogadónak lennünk, aki szövetséges, vagy legalább Európával szemben lojális nemzet tagja. Tökéletes példa erre, hogy ugyanezen a versenyen, ahol a szakállas férfi- nő kombó történelmi győzelmet aratott, amit még az osztrák egyház felől is üdvözöltek, ami valljuk be kicsit fura, az orosz versenyzőket egyszerűen kifütyülték, holott semmi közük a jelenlegi nemzetközi feszültséghez Oroszország és a toleráns, liberális, mindenkit befogadó és végül de nem utolsó sorban abszolút demokratikus Európa közt. Conchítát hősként ünnepelték. Mégegyszer leszögezném, nem az osztrák megjelenésével, vagy nemi identitásával van gondom, hanem a kettős mércével amit Európában széleskörűen alkalmaznak.

Hogy tisztában legyünk vele, mekkora hazugság az, hogy Európa toleráns és az únióban a kisebbségek védelme elsőrangú, nézzünk kicsit körül a Balti államok törvényeiben. Észtországban és Lettországban a legrosszabb a helyzet, a litvánok valamivel jobbak, ami a kisebbségek jogait illeti. Észtország és Lettország területén született etnikailag nem észt vagy lett személy nem jogosult állampolgárságra. A mai napig Lettországban a lakosság 14 százalékának nincs semmilyen állampolgársága és persze szavazójoga sem, élhet az országon belül, de Észtországban és Lettországban is mindössze úgynevezett alien´s passportra azaz idegen útlevélre jogosult, és ha szeretné tehet állampolgársági vizsgát, annak ellenére, hogy az ország területén született, sőt lehet hogy már a nagyszülei is. Főleg oroszokról van szó, akik a második világháború után költöztek ezen országok területére, mind a két országban a lakosság több mint 30 százalékát teszik ki, tehát elég nagy számban vannak jelen. Persze a toleráns Európában szarba lehet őket venni mert oroszok, nem barátok. Nagy részük kiállt az észt/lett függetlenség mellett, hát ezt kapták cserébe.

Litvániában csak az pályázhat a köztársasági elnök posztjára, aki bizonyítani tudja, hogy etnikailag tiszta litván származású állampolgár, Bárdos Gyula féle kisebbségi jelöltek aligha rúghatnának itt labdába. Annak ellenére, hogy a Vilniustól (Litvánia fővárosa, ami mellesleg többet volt lengyel fennhatóság alatt mint litván alatt) délre fekvő régiókban többségben van a lengyel ajkú lakosság és vilniusban is csak körülbelül a lakosság ötven százaléka vallja magát litvánnak, de az nem elég az elnöki poszthoz, azt bizonyítani is kell. Persze itt nem probléma a kisebbségi nyelvhasználat, mert nincs olyan. Van litván. Litvániában élsz litván vagy, használd a litván nyelvet.

Miután megnyíltak a határok 1991 és 2011 között Litvánia és Lettország 600 000 állampolgárt vesztett, Észtország körülbelül 200 ezret. Sajnos ilyenről nem találtam felmérést, de kiváncsi lennék ebből hány személy tartozik valamilyik balti kisebbséghez. Szerintem elég sok és ez óriási gondot jelent ma ezekben az országokban, mivel nem lesz ki eltartsa az időseket. Jeleneleg így is a legerősbb európai gazdaságokhoz tartoznak ezek az államok, nehéz megmondani mi a titkuk.

De ez a mai ultratoleráns Európában nem jelent gondot, mert a Balti államok nagyon bizakodóak, ami az Únió jövőjét illeti. Hasonló mértékben bíznak a NATO védelmében, annyira, hogy amikor elkezdődött az ukrán- orosz konfliktus Vilnius egyik legforgalmasabb pontjára random NATO zászlókat függesztettek ki, jelezve ezzel, hogy a NATO velük van. Tehát elég lojálisak ahhoz, hogy mindenféle következmények nélkül megnehezítsék saját kisebbségeik életét.

Európa kicsit sem toleráns, vagy ha igen, csak azzal aki szerinte megérdemli. Jó példa erre a Baltikum kisebbségi politikája. Ha elég lojális vagy Brüsszelhez tehetsz bármit, beléphetsz az Únióba, használhatod az Eurót, beléphetsz a Schengeni övezetbe, mindezt csak szigorúan akkor, ha elég jól nyalod Brüsszel seggét és ha elég ügyes vagy bármit megtehetsz. A tolerancia ilyenkor másodrangú és ilyenkor az sem számít, hogy a lettek a nácikat máig felszabadítóként ünneplik. Ilyen ma Európa látszólag minden szép és minden jó, de ha kicsit benézel a színfalak mögé, rögtön elkap egy nagyon erős hányinger, és ha sokáig maradsz garantálom, hogy hányni is fogsz.