Megint jönnek, robbantanak

Újabb terorcselekmény áldozata lett Európa. Most a kontinens, legalábbis az Únió fővárosa, Brüsszel volt a célpont.

Korán reggel két helyen is robbantottak, amely érthető módon minden jó érzésű emberbnél kiverte a biztosítékot. A legtöbb ország együttérzését fejezte ki, Belgiumban hajtóvadászat indult a terroristák segítői ellen. Belgiummal közös határral rendelkező országok megerősítették a határvédelmet, hogy minimalizálják a cinkosok szökésének esélyét.

Boncolgathatnánk a kérdést, hogy meg lehetett- e volna akadályozni ezt a terrorcselekményt, mivel a belga hatóságok minden bizonnyal tudtak róla, hogy ez a támadás hamarosan be fog következni, csak nem tudták, hol és mikor. Megtörtént. Nagyon nehéz megakadályozni, mivel bárhol és bármikor megtörténhet. Újonnan már nem is egy helyszínt választanak, hanem több helyen csapnak  le majdnem egy időben, így ha az egyik nem sikerül, akkoris elvonja a hatóságok figyelmét más helyszínekről, ahol így az ártatlan mit sem sejtő emberek prédáivá válnak az ilyen beteg gyilkosoknak.

Ami a leszörnyűbb az egészben, hogy az elkövetők, ahogy a párizsi merénylők esetében is, belga/francia állampolgárok voltak, Belgiumban születtek tehát már Európában nevelkedtek. Ennek ellenére mindenki összemossa a terrorcselekményeket a jelenlegi menekültválsággal. Semmi közük hozzá. Feltételezem, hogy ezzel kevesen értenek egyet. A menekültek kilencvenkilenc százaléka egy nyugodt menedéket keres, ahol új életet akar kezdeni, elfeledni a szörnyűségeket. Sajnos a média csak a rosszról számol be, a szélsőségesek még fel is nagyítják azt. Persze a jelenlegi bevándorlási hullám megállítása, vagy legalább lassítása elengedhetetlen. Lényeg a lényeg nem bevándorlók robbantottak, hanem belgiumi születésű fiatalok, akik fogékonyak voltak a szélsőséges tanításokra.

Magyarország lépése, hogy bevezette a kettes szintű terrorkészültséget, érthető, de egyben komikus. TEK- es géppuskás GI Joek nindenütt, meg páncélozott járművek a reptéren. Mintha a jelenlétükkel bármit is meg tudnának akadályozni, na meg mintha Magyarország célpont lenne. A szlovák lépés a választások előtti kerítésépítős ijesztgetős hangnemhez képest visszafogott, sőt elég semleges volt. Belügyminiszterünk annyira nem tartotta fontosnak a gyors reakciót, hogy csak bő tízenkét óra elteltével jutott arra a megfontolásra, hogy egy kis készültség azért kellene, de mindenkit nyugalomra intett, hisz nem vagyunk célpont. Ez mondjuk igaz. Meg kell hagyni, míg tartott a kampány, várták a migránsáradatot Magyarország felől, várták azokat, akik eliszlamizálják az erősen keresztény Szlovákiát és erősen érdekkeresztény miniszterelnökét. Nem jöttek, de így a választások után már nincs is rájuk szükség.

Európának lépnie kell. Méghozzá gyorsan, ami Európának nem megy, még akkor sem, ha közös az érdek. Egy összeurópai terrorellenes törvénycsomag elfogadása évekig tarthat. Sajnos ennyi időnk nincs, most kellene Európának igazán összefognia. Nem szívesen mondom, de egyetlen megoldás az, ha mindenkit aki gyanús állandó megfigyelés alatt tartunk. Nyíltan szélsőséges vallási vezetőket be kell börtönözni, nem lehet hagyni, hogy beteg elmék ártatlanokat öljenek halomra. Nem engedhetjük, hogy személyi jogokra hivatkozva ezek az emberek szabadon butítsanak fiatalokat. A terrorizmus elleni harcban minden eszközt be kell vetni, úgy ahogy ezt az USA tette 9/11 után.

Európának fel kell ébrednie és fel kell fognia, hogy ha nem indít teljes offenzívát a terrorizmus ellen, akkor ez csak rosszabb lesz. Láthatjuk, jók vagyunk mindenkihez, támogatjuk a különböző etnikai vallási közösségeket, és ez a hála. Nem elég ha pár napig szomorkodunk és aztán minden megy tovább, amíg be nem következik egy újabb csapás. Nem az első és sajnos nem is az utolsó ilyen fajta támadás volt ez Európában.