Mert ugye senki sem rasszista, de...

Először a kormány rendezze saját sorait, aztán szálljon be a szélsőségesek elleni kampányba, mert ez így egyenlőre piszok gyenge.

Nem is olyan rég írtam arról, hogy kotlebáék milyen jól ki tudják használni a kétségbeesett és tájékozatlan középosztályt politikai haszonszerzésre. De ezt az elégedetlenséget nagyon jól kihasználja Orbán is. Persze a sokak által ajnározott Trump is rohadt jól kihasználta a nép tájékozatlanságát és elvesztette, de mégis megnyerte a választásokat Így január 30- án, tíz nappal a beiktatása után, már láthatjuk, hogy nem is volt olyan jó választás.

Ami tényleg a legnevetségesebb, hogy az emberek érzelmeit meglovagolva még a SMER is visszaszállt a gyűlölködésbe. Ugyanis a párt elnöke a hétvégén élő adásban cigányozott, teljesen leegyszerűsítve a dolgot azt mondta, hogy ezek, az emberek az állam vérét szívják, illene már végre megregulázni őket. Végülis egy enyhe megszakítással már 2006 óta kormányon van, és most nem tudom eldönteni, hogy  eddig nem jutott erre az égető problémára idő, vagy csak marha jól hanzik a TV- ben az ilyesfajta erős érzelmeket keltő féligazság? Mert ugye az egyszerű ember tájékozatlan, ezért nem érvekkel, hanem érzelmekkel kell meggyőzni.- ezt a híres, sőt inkább hírhedt kampányprofi, Arthur Finkelstein állítja. Magyarul: a politika egy hatalmi harc, és ebben a harcban sokkal jobb fegyver az érzelmek meglovagolása, mint az ész érvekkel való meggyőzés.

Csak van egy bökkenő, Fico cigányellenes megnyilánulása ma már messze nem a SMER malmára hajtja a vizet. Egyszerűen Szlovákiában ennek a fajta rétorikának már van egy felvevő felülete. Most jöhet a dobpergés, melyik párt malmára hajthatja a vizet? Persze, hogy Kotlebáékéra. Ilyen megnyilvánulásokkal csak megerősíti Kotleba szavazóinak (sajnos) népes táborát. Egyszerűen megerősíti őket abban, hogy az ĽS NS igazat mond, hisz még a miniszterelnök is megmondta, de annyi év alatt mégsem tett ellene, bezzeg majd a Kotleba megmutatja. A ĽS NS meg nem gyengül, hanem még erősödik is.

Szerintem jobb lenne, ha az extrémizmus elleni harc kifejezést valaki elmagyarázná a SMER képviselőinek, mert ez a taktika inkább elmélyíti a gyűlöletet az emberekben. Érdemesebb lenne nem lebontani társadalmunkat jó szlovákra, rossz cigányra, tolvaj zsidóra, ezer évig a szlovákokat elnyomó magyarra, meg persze a kihagyhatatlan megszálló migránsra. Ez az alap, ebből lenne jó kiindulni, ezután lehetne elgondolkozni azon, hogy mégis mi lenne a hasznos fegyver a xenofóbia és extrémizmus ellen. Szreintem a hatásvadász megélhetési rasszisták (megélhetési bevándorló után szabadon) visszafogásával kellene kezdeni, akkor talán lenne valami látszata is a dolognak.