Népszavazás 2016

Hogy hogyan lehet eltapsolni Eurók millióit a semmire? Magyarországnak megvan rá a tökéletes receptje. Nem kell más, csak egy mondvacsinált probléma. Egy manipulatív és a végtelenségig lebutított, egyúttal pontatlan kérdés. Na meg persze néhány óriásplakát, ami nem szolgál semmilyen más célt, mint a nép riogatását, gondolkodásának és tisztánlátásának megakadályozását. Legjobb, ha ezalatt minden „közszolgálati“ csatornán a nap huszonnégy órájában riogatunk, terroristázunk, migránsozunk.

De vigyázat! Meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt, nem szabad túllőni a célon. Kormánypárti képviselők szavaival élve nem szabad „túltolni“, mert egy idő után unalmassá és gusztustalanná válik az állandó, még a csapból is vastagon folyó gyűlölet. Aztán meg az ötven százalék nem jön. Annak ellenére, hogy elsöprő többséggel győz az általunk képviselt álláspont, mégsem győzünk.  Vagy mégis. Legalábbis azt állítjuk, igazából mindenki ezt állítja. Mindenki győzött. De lehet, hogy vesztett. Elég zavaros.

Egyetlen igazi vesztese volt ennek az egész cirkusznak, az maga a nép. Pontosabban az adófizetők, akik összedobtak néhány euromilliót erre az egész bulira.

Ez a fajta ellenségkép állítás nem ismeretlen a politikatudományban. Demokratikus rendszerekben az ilyen fajta félelemre épített állam mondjuk elég ritka, inkább diktátorok probálják így legitimizálni uralmukat. De persze Orbán Viktor nem diktátor, csak az elmúlt nyolcévezés meg Gyurcsányozás már nem hatja meg az embereket. Kellett egy új ellenség, ami legalább 2018- ig fixálni tudja a támogatottságát. Egyszerűen megijedt, hogy a következő választásokat már kicsit kisebb előnnyel nyerné, és nem úszhatná meg a koalíciós tárgyalásokat, amik nagy eséllyel végződnének kudarccal.

Ez a kormánynak egyfajta közvéleménykutatás volt, kiváncsiak voltak arra, hogy hasonló gyűlöletkampánnyal labdába tudnak- e majd rúgni 2018- ban, és nagyonis pozitív eredménnyel zárult. A menekültekkel való témák nagyon jó eszköznek bizonyultak. Annak ellenére, hogy nem lett érvényes a népszavazás, rengeteg ember állt a kormány álláspontja mellé.

A jelenlegi kormány egy nagyon labilis kártyavárat épít, ami úgy fog összedőlni, mint a Gyurcsány- kormány. Egy idő után az igazi társadalmi problémák elhatalmasodnak felette. Mert vannak egyéb társadalmi problémák Magyarországon, mint a már megbukott menekültkvóták ügye, vagy a mára minimálissá csökkent magyarországon tartózkodó menekült. Nincs pénz az egészségügyben, az orvosok kivándorolnak és mint migránsok folytatják valamelyik nyugati országban. Égető probléma az egyes régiókat érintő munkanélküliség, és az ebből adódó szegénység. A tanárok éhbérért tanítják a jövő nemzedékét, minimális eszközkészlettel, új de minőségtelen tankönyvekkel. Mondjuk az, hogy a gyerek hülye marad, az a jelenlegi kormánynak csak előnyére válhat, sőt érdeke.