November 17

Éljen a bársonyos forradalom!

Nagyon fontos nap ez a cseh és szlovák nép számára. Ezen a napon indultak el a szabadség felé. Fiatalok vonultak az utcára, hogy kifejtsék véleményüket. Összefogtak és elindították az akkori Csehszlovákiát egy új jövő felé. Nekik volt egy álmuk, de mégis vállalva a kockáztot elindultak álmaik megvalósítása felé. Ez az álom egy szabad országról szólt. Győztek. Sajnos az átállás nem volt zökkenőmentes és még majdnem tíz évig a káosz jellemezte Szlovákiát és gyakran gúnyosan csak El Dorádónak becézték kis országunkat. Egy idö után stabilizálódott minden és a közös Európa tagja lettünk. Megszűntek a határok, az emberek szabadon mennek oda ahova csak szeretnének és azt csinálnak amit akarnak.

Alig 27 évvel azután hogy ezek a bátor ifjak kivívták mindannyiunknak a szabadságot, sokan teljesen elfelejtették, hogy ´89 előtt milyen terrorban élt mindenki. Egész közép Európát sakkban, sőt megszállva tartotta az akkor még szovjet medve. Mégis egyre nagyobb azon emberek csoportja amely Oroszországban látja a jövőt. Egy olyan paradiktatorikus rendszerben, amely korlátozza a szólásszabadságot, blokkolja a kritikus médiát, weboldalakat. Egy rendszerben, ahol a harmadik szektort ellenségnek tekintik.

Ugyanezek az emberek elítélik a liberalizmust, mint irányzatot, amiből szerintük csak a rossz árad. Legnevetségesebb az egészben, hogy ha megkérdezem ezek közül bárkitől, hogy mégis mi az a liberalizmus, azt válaszolja: háhogy beendegjuk a migránsokot! Bezzeg a Putin az rendberakja őköt fének is odamenni! És hasonló zagyvaságok. Szidják a liberalizmust aztán meg azt se tudják, hogy mi az. De ezt a részét a dolognak most ne firtassuk.

Sok év telt el a renszerváltás óta, sőt eltelt néhány év a rendszerváltástól, mire megszülettem. De egyben biztos vagyok, nem szeretnék semmilyen diktatorikus rendszerben élni, ahol megmondják hogy mit gondolok és mit akarok. A ´89- es tüntetések is ilyen szellemben szerveződtek, szívesen ott lettem volna. Megéltem volna azt az örömöt amikor ténylegesen véget ért az egész és megnyílt az út a szabadság felé.

Tisztelet minden résztvevőnek, lehet szükség lesz még rájuk