Szlovákiai magyar patkánygyűlölet

Szomáliában óriási gondokat okoz az szárazság és az ebből fakadó élelmiszerhiány. Szörnyű tragédia, hogy a 21. században gyermekek százai halnak éhen, vagy valamilyen súlyos, fájdalmas betegségben, mert az alultáplált gyenge szervezetük nem képes ellenállni. 
Azt mondaná az ember, hogy ez azért mélyen érint mindenkit. Tényleg ártatlan lelkekről van szó, akiknek egyetlen bűnük az volt, hogy rossz helyre születtek. 
Az Új Szó is lehozta ezt a hírt és kiposztolta Facebook oldalára. Egy barátom hívta fel rá a figyelmemet, hogy nem igazán együttérző a szlovákiai magyar. 
Nem is tudom, mihez hasonlítsam a kommentelők tulok, beszűkült látásmódú, kárörvendő hozzáállását. Volt aki nyíltan örült ennek a humanitárius vészhelyzetnek. Sőt megjegyezte, hogy "ez a természetes kiválasztódás", és amúgyis "minek szülnek gyereket, ha nem tudják etetni". Szégyen, gyalázat. 
Ha azt hisszük, hogy ennél primitívebb hozzáállás nincs, akkor tévedünk. Befigyel a magyar gyűlölet propaganda, amely sajnos a közös nyelv miatt nem csak Magyarországon, hanem az ország határain túl is mossa az agyakat. Ezért meg sem lepődtem a "legalább ezekből nem lesz migráns" , meg a "Soros féle álcivileknek ide kellene nyomni a pénzt" kommenteken. Ja és az elmaradhatatlan "nagyhatalmak sara". Persze, mert a nagyhatalmak be tudják folyásolni az időjárást. Az meg tényleg tabu ilyen agyatlan körökben, hogy az ENSZ- en keresztül a "nagyhatalmak" óriási összegeket fordítanak humanitárius segélyekre.
Ez a gyűlölködő hozzáállás, pont a szlovákiai magyaroktól, elég meglepő, mivel a rendszerváltás óta a megbélyegzés és a kollektív bűnösség elve ellen harcolnak, amit más nemzetekre, sőt régiókra, kontinensekre viszont probléma nélkül alkalmaznak. Az alapja, hogy ha egy személy az adott nemzetből (régióból, kontinensről) rossz, akkor mindenki rossz és elég sok bosszúságot okozott ez a hozzáállás a szlovákiai magyarságnak az elmúlt évtizedekben. Ennek ellenére nem szorult sok együttérzés a szlovákiai magyar plebsbe, sőt.
Egy fikarcnyi empátiát sem mutatnak. Ha csak egy bizonyos bystander effektus- szerű apátia lenne úrra a szlovákiai magyarokon, még megérteném, mert mint egyszerű halandók nem képesek segíteni, így inkább homokba dugják a fejüket és nem vesznek tudomást a szörnyűségekről. Nem jó hozzáállás, de van rá racionális magyarázat. 
Sajnos az embereket a gyűlölet vezérli. Látják, hogy halomra halnak éhen gyerekek, felnőttek és nyíltan örülnek neki, csámcsognak rajta. Rosszul vagyok az ilyentől. 
Az ember tényleg olyan lenne, mint a patkányok, hogy nem kell neki semmi más, csak a tudat, hogy másnak rosszabbul megy? Ha igen, akkor adódik a kérdés, mennyire szar lehet ezeknek az emberek élete, hogy kolerajárvány és éhínség tudja csak überelni?