Brazíliában felvették a kannabiszt az orvosi hatóanyagok listájára

A gyógyszer-engedélyezésért felelős brazil hatóság (Anvisa) úgy döntött, hogy felveszi a kendert (cannabis sativa) az orvosi hatóanyagok listájára - derült ki szerdai médiajelentésekből.

A keddi döntés nem jelenti azt, hogy a kannabiszos gyógykészítményeket automatikusan beengedik a latin-amerikai országba, ahogy azt sem, hogy lépten-nyomon engedélyezik a szer használatát az orvosságokban - tette hozzá az Anvisa.

Innentől a cannabis sativa szerepelhet összetevőként az új gyógyszerekben, amelyek hivatalos engedélyért folyamodnak az ügynökséghez. Szakértők szerint várható, hogy a döntés nyomán a kannabiszalapú orvosságok száma gyors ütemben növekedni fog Brazíliában.

Az Anvisa idén első alkalommal adott engedélyt egy kannabiszalapú gyógyszer piacra dobására. A Mevatyl két összetevőjének is ez a szer az alapja, amelyet azoknak a sclerosis multiplexben szenvedő felnőtteknek írhatják fel az orvosok, akik már nem reagálnak más kezelésre.

A brazil hatóságok korábban kivételes esetekben engedélyezték a kannabiszalapú orvosságok használatát. Helyi bírósági döntések azt is lehetővé tették, hogy az epilepsziás gyerekeket nevelő családok saját ültetvényt létesítsenek otthonukban gyógyászati céllal.

A cannabis sativa világszerte ismert görcsoldó és idegnyugtató hatásáról. A sclerosisos esetek mellett sikerrel alkalmazzák rákos betegek kemoterápiás kezelése során fellépő hányinger, hányás, és étvágytalanság kezelésére, megelőzésére, illetve a kezelés okozta rosszullét, rossz közérzet enyhítésére.

Sokoldalú felhasználása ellenére a legtöbben csak tudatmódosítóként ismerik. A szárított, megtermékenyítetlen kendervirágzatot hívják marihuánának, amelyet leggyakrabban cigarettába sodorva fogyasztanak. A kender összegyűjtött és préselt gyantájából hasist készítenek.

(MTI)