Brutálisan meggyilkolt tinik után eszmél hóhérjuk, a Fülöp-szigeteki kormány

Újragondolja a drogbűnözők ellen folytatott háborúja módszereit a Fülöp-szigeteki kormány azután, hogy három kiskorú életét vesztette a rendőrség kábítószer-ellenes akciói során az elmúlt időszakban - jelentette ki csütörtökön Ernesto Abella elnöki szóvivő.

Brutálisan meggyilkolt tinik után eszmél hóhérjuk, a Fülöp-szigeteki kormány
Rodrigo Duterte, Fülöp-szigeteki elnök, aki gyilkolásra uszított

A kormány "mély megdöbbenését" hangoztatta a 14 éves Reynaldo de Guzmán halála kapcsán. A nyomozók 30 szúrt sebet találtak a tinédzser testén, akinek fejét ragasztószalaggal tekerték körbe. A fiú augusztus közepén tűnt el azután, hogy egy barátjával kiment a lakóhelyükhöz közeli boltba.

De Guzmán egy hónap alatt a harmadik tinédzser, akinek halálát összefüggésbe hozták a kábítószer-ellenes akcióban résztvevő rendőrökkel.

Abella szerint Rodrigo Duterte elnök továbbra is "elkötelezett drogháborúja mellett", a hatóságok által alkalmazott módszereket azonban szerinte teljes mértékben felül kell vizsgálni.

Duterte egy évvel ezelőtti hivatalba lépése óta hivatalos közlések szerint csaknem 3500 emberrel végeztek, és több mint 95 ezer embert vettek őrizetbe országszerte a hatóságok a különböző kábítószer-ellenes akciókban. Emberi jogi csoportok szerint azonban ennél jóval magasabb lehet a kampány halálos áldozatainak tényleges száma. 

A Fülöp-szigeteki elnököt számos bírálat érte drogháborúja miatt, egyrészt a halálos áldozatok nagy száma, másrészt az alapvető emberi jogok megsértése miatt. Duterte júliusban leszögezte, hogy nem készül visszafogni a halálos áldozatok miatt hevesen bírált drogellenes kampányát.

Közben szintén csütörtökön egy szenátusi vizsgálóbizottság előtt megjelent Paolo Duterte, az elnök fia, aki egyben Davao polgármester-helyettese. Az elnök fiát és vejét azután hívta be a testület, hogy kapcsolatba hozták őket egy olyan érdekcsoporttal, amely kenőpénzért cserébe eltussolja az ország különböző területein, köztük a főváros környékén tevékenykedő csempészek cselekményeit.

Az ellenzék szerint az elnök fiának köze lehet egy májusban lefoglalt drogszállítmányhoz, amelynek feketepiaci értéke 125 millió dollár (csaknem 32 milliárd forint). 

A vád szerint Paolo Duterte közrejátszhatott abban, hogy megkönnyítse a kábítószer-rakomány eljuttatását a kikötőbe. Davao polgármester-helyettese tagadta a vádakat, és kijelentette, hogy semmi köze sincs a nevezett szállítmányhoz.

(MTI)