Bugár Béla: Most van a legnagyobb esély arra, hogy eltöröljük a Mečiar-amnesztiákat

Bugár Béla, a Híd elnöke történelmi eseménynek nevezte azt, hogy a kormánykoalíciónak sikerült megegyeznie a Mečiar-amnesztiák eltörléséről. Bugár szerint ennek köszönhetően ez nem egész 3 hónap alatt sikerülhet is.

Bugár Béla: Most van a legnagyobb esély arra, hogy eltöröljük a Mečiar-amnesztiákat
Fotó: TASR/Jakub Kotian

„Hogy ez sikerüljön, szükségünk van az ellenzéki politikusok támogatására is“ – mondta a politikus a SITA hírügynökségnek.

Szerinte az a különbség Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) és a kormánykoalíció javaslata között, hogy az utóbbinak köszönhetően sikerül megszereznie a háromötödös többséget, az ellenzéki javaslat elfogadásának azonban nagyon kevés az esélye.

A kormáynkoalíció javaslata megadja azt a lehetőséget, hogy újra eljárásokat indítsanak az állami szervek azokban az ügyekben, amiket az amnesztia miatt félbe kellett szakítani.

„Meg szeretném jegyeznem azt is, hogy az amnesztiák eltörlését elősegítő alkotmánytörvényről 15 év alatt hétszer szavazott a parlament, ahogy ebben a választási időszakban is, s mindig sikertelenül“ – jelentette ki Bugár, aki elárulta, hogy ő minden alkalommal az amnesztiák eltörlése mellett tette le a voksát.

SITA/para