Bugár nem fogja győzködni koalíciós partnereit

A Híd mindig támogatta a Mečiar-amnesztiák eltörlését, és akkor is támogatni fogja, amikor az erről szóló szavazásra sor kerül a parlamentben - jelentette ki Bugár Béla, a Híd elnöke.

Bugár nem fogja győzködni koalíciós partnereit
Fotó: TASR

Bugár ugyanakkor azt is leszögezte, nem fogja győzködni koalíciós partnereit, hogy ők is szavazzák meg az amnesztiák eltörlését.

"Mindig azt magyarázom az ellenzéknek, hogy ha valamit el akarnak érni, akkor azzal kell leülniük tárgyalni, akinek a támogatására szükségük van a cél eléréséhez. Miért végezném én el ezt a munkát az ellenzék helyett?"

- teszi fel a kérdést Bugár Béla, hozzátéve, hogy ezzel kapcsolatban szinte lehetetlen meggyőzni az egyes kormánypárti politikusokat.

Ha a Smer és az SNS képviselő meggyőzhetetlenek, akkor mégis hogyan lehetne eltörölni a Mečiar-amnesztiákat?

A Híd elnöke szerint erre csak egyetlen egy megoldás létezik.

"Ha az alkotmánybíróság kiadna egy törvénymagyarázatot, miszerint az amnesztiákat el lehet törölni, akkor abban a pillanatban megvolna a szükséges 90 parlamenti szavazat" - véli a pártelnök.

Bugár úgy gondolja, ezügyben kizárólag az alkotmánybírósághoz lehet fordulni, ellenkező esetben nem lesz egyértelmű a jogi álláspont, és nem lesz esély az amnesztiák eltörlésére.

A parlament hamarosan második olvasatban tárgyalja a Mečiar-féle amnesztiák eltörléséről szóló ellenzéki javaslatot. Az alkotmánytörvény elfogadásához 90 szavazatra van szükség. A törvényt első olvasatban támogatták a Híd képviselői, a Smer-SD és az SNS politikusai viszont nem - és miután Andrej Danko házelnök kijelentette, hogy a parlament nem törölheti el a Mečiar-amnesztiákat, nem is valószínű, hogy ezügyben megváltozna a koalíciós képviselők álláspontja.

Amikor 1998-ban ideiglenesen Vladimír Mečiar kormányfő gyakorolta az államfői jogköröket, kihirdetett amnesztiáival megakadályozta, hogy a hatóságok kivizsgálják az államfő, Michal Kováč fiának elrablását - amit vélhetően a titkosszolgálat hajtott végre. Az esettel összefügg az azóta lezáratlan, pozsonyi Remiáš-gyilkosság is.

(TASR)