Bugár szerint most nem tudnak mit kezdeni az Alkotmánybírósággal

A hiányzó alkotmánybírók ügyét szerinte most nem lehet megoldani.

Bugár szerint most nem tudnak mit kezdeni az Alkotmánybírósággal
Bugár Béla (Fotó: TASR)

Bugár Béla, a parlament alelnöke úgy gondolja, meg kell várni a Velencei Bizottság döntését az ügyben.

"Ha az államfő nem működik együtt, akkor ezt a gordiuszi csomót nem fog sikerülni átvágnunk. Eredetileg volt egy egyezség az elnökkel, ami végül nem valósult meg. Ezért alakult ki most olyan helyzet, melyből sem jobbra, sem balra nem lehet mozdulni egy tapodtat sem. Ebből kifolyólag meg kell várnunk a Velencei Bizottság véleményét" - fogalmazott a Híd elnöke.

Hozzátette, hogy ha az említett egyezséget betartották volna, akkor már az asztalon lenne egy javaslat arról, hogyan lehetne megváltoztatni az alkotmánybíró-választás rendszerét. Kifejtette, hogy a Híd párt három részre választaná ezt a folyamatot. "A parlament választ, mások jelölnek, az elnöknek pedig csak az esküt teszik le. Sajnos azonban ez most nem lehetséges" - szögezte le.

A 13 tagú Alkotmánybíróság jelenleg hiányos. Azóta, hogy Andrej Kiska visszautasította a három megüresedett posztra jelölt személyek kinevezését. Az elutasított jelöltek a véleménye szerint nem teljesítették a poszttal járó igényeket. Ezután vita alakult ki arról, hogy az elnöknek joga volt-e megtagadni a kinevezést, illetve a jelöltek közül való választást. Az Alkotmánybíróság arra jutott, hogy Kiska megsértette a jelöltek jogait. Az államfő azonban ellentmondásosnak ítélte a döntést.

(TASR/para)