"Cigányok ne hívjanak!" - Végre a Bazoš is fellép a rasszista apróhirdetések ellen

Hosszú évek után a Bazoš apróhirdetési portál is szűrni kezdte a felhasználók által feladott, rasszista tartalmú apróhirdetéseket - írja a SME.

A nagyszombati Peter augusztusban egy szájharmonikát kínált eladásra öt euróért. Az első ránézésre ártalmatlannak tűnő, pársoros apróhirdetést ezzel a szöveggel zárta:

"Spekulánsok és cigányok ne hívjanak!"

Persze nem kizárólag a szájharmonika-tulajdonosok rasszisták.

"Bérbe adó kétszobás lakás Érsekújvárban. Ár: 220 euró + 150 euró rezsiköltség. Háziállatok nem, romák nem."

A kálvária azonban itt nem ér véget, a tisztességes roma például falakba ütközik akkor is, ha kutyát szeretne vásárolni.

"11 hónapos szuka, Ellie eladó. (...) Szaporítók, romák ne hívjanak!"

Nincs olyan ember, aki apróhirdetéseket böngészve ne találkozott volna hasonló megjegyzésekkel, a romákat vevőként vagy alkalmazottként elutasító hirdetők felbukkanása mindennaposnak számít az interneten.

Amikor tavaly a SME napilap felhívta a problémára a figyelmet, minden portál elítélte a fentihez hasonló mondatokat, és ígéretet tettek arra, hogy a jövőben szűrni fogják a hasonló megjegyzéseket. Egy kivétel azonban mégis akadt, a Dél-Szlovákiában is kedvelt Bazoš.sk hirdetési portál. Mivel a SME újságírói szeptember első hetében újra tucatnyi rasszista hirdetést találtak a Bazošon, újra megkeresték a portál alapítóját, Radim Smičkát, aki végre tudatosította a problémát, de azt is elmondta, hogy ezidáig senki nem hívta fel rá a figyelmét.

"Soha senki, még a rendőrség sem figyelmeztetett engem az adott problémára" - nyilatkozta a napilapnak Smička, aki ígéretet tett arra, hogy az apróhirdetési portálon ezentúl szűrni fogják a rasszista megjegyzéseket.

A bőrszín, nemzeti hovatartozás vagy vallás alapján történő negatív diszkriminációt a törvény szigorúan bünteti, és amennyiben egy apróhirdetést feladó felhasználó rasszista feltételeket szab, 66-tól 400 euróig terjedő pénzbírságot szabhat ki rá a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet.

Vanda Durbáková jogász szerint a rasszista apróhirdetések csupán a jéghegy csúcsát jelentik, a mindennapokban nagyobb gondot jelent, hogy a romákat sokszor munkakeresés közben is diszkriminálják. Például így:

"Családi házak hőszigetelésére keresek munkásokat (...). Amatőrök, spekulánsok, alkoholisták és cigányok kérem ne hívjanak."

Mivel a Munkaügyi Felügyelet akár több ezer eurós bírsággal büntetheti a rasszista feltételekt állító cégeket, rendkívül gyakori az is, hogy az álláshirdetések nem ilyen "konkrétak", ám az állásinterjú során kapásból elutasítják a roma jelentkezőket.

Ugyanakkor az is beszédes tény, hogy míg nap mint nap történnek ilyen esetek, addig a bejelentések száma elenyésző, és a Munkaügyi Felügyelet 2016-ban csupán 39 esetben alkalmazott szankciókat a rasszista módon eljáró hazai cégek ellen.

(SME)