Csábítgatja a Hidat az ellenzék

Az ellenzéki SaS, OĽaNO-Nova és Sme rodina a szlovák közmédia új igazgatójáról történt csütörtöki szavazáson az eddigi igazgatót, Václav Mikát támogatta, és mivel a Híd párt képviselői kijelentették még a választás előtt, hogy nem támogatják a nagy esélyesnek tartott smeres jelölt Jaroslav Rezníket, és aki jelenleg a TASR hírügynökség főnöke, az ellenzék most szeretné rávenni a Hidat arra, hogy álljanak ők is Mika mögé.

Csábítgatja a Hidat az ellenzék
Václav Mika (Fotó: TASR)

A csütörtök délután lezajlott első fordulóban Rezník 73, míg Mika 53 szavazatot szerzett. A jelenlévő 147 képviselőből tehát 126 szavazott rájuk, így ők jutottak be a második körbe.

Jana Kiššová az SaS-ből némileg azért szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a Híd előnyben részesítené azt a jelöltet, akit az ellenzéki pártok támogatnak, de azért megpróbálja erről meggyőzni a kormánykoalíció tagját.

Kiššová  hangsúlyozta, hogy az új igazgatóválasztás fontosságát abban látja, hogy onnantól nagy befolyással rendelkezik majd a közmédiára szánt források felhasználására, illetve a közmédia objektivitására és függetlenségére is. Mivel a jelenlegi igazgató, Mika is nagyszámú voksot kapott, borítékolható, hogy az ellenzék elégedett az általa végzett munkával és szeretnék, ha folytatná.

Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) egyenesen úgy látja, hogy Mikáé volt az egyik legjobb projekt, amelyet valaha benyújtottak.

Boris Kollár (Sme rodina) is úgy látja, hogy egy jó jelöltre szavaztak.

A TASR megkérdezte Pfundtner Editet a Hídból, aki nem árulta el, kire szavazott, de azt állítja, nem Rezníkre. "Szabadon dönthettünk, kire szavazunk, abban viszont megegyeztünk, hogy Rezník úrra nem fogunk, és én nem is szavaztam rá. Én a megegyezés szerint szavaztam, az pedig arról szólt, hogy Ťapáková asszony vagy Ruttkay úr közül válasszunk" - jegyezte meg.

Azt nem tudta megmondani, miként szavaz majd a második körben, de leszögezte, hogy a frakció megegyezése szolgál majd alapul. Hozzátette nem volt még frakcióülésük, de ő arra számított, hogy Rezníket megválasztják az első körben.

(TASR)