Csak úgy ömlik a pénz Fico szülőfalujába

A Topoľčany közelében található község, Hrušovany egészen biztosan nem panaszkodhat arra, hogy nem kap kellő figyelmet az államtól.

Csak úgy ömlik a pénz Fico szülőfalujába
Fotó: David Ištok/Aktuality.sk

Mióta 2012-ben Robert Ficót másodszor is kormányfőnek választották, az alig ezerfős település számos állami támogatásban részesült több tízezer euró értékben – írja az Aktuality.sk.

Előfordulhat, hogy Hrušovany polgármestere, Jozef Benca (Smer) képes lenne beteremteni ezt a rengeteg pénzt a község számára, az viszont tény, hogy Robert Fico kormányfő itt töltötte gyerekkora első éveit.

Éppen Fico volt az, aki az elmúlt hat évben hatszor nyújtott anyagi támogatást a községnek, s ehhez mindegyik alkalommal a kormányfői tartalékhoz nyúlt. Legutóbb például idén márciusban.

A községeknek odaítélt támogatások “nyilvános célt szolgálnak” – válaszolta a kormányhivatal sajtóosztálya a napilap érdeklődésére.

Március végén Fico 10 ezer euróval támogatta a községben a gázvezetékek kiépítését, de korábban 10 ezer eurót kaptak a helyi templom és temető környékének fejújítására, szintén 10 ezer eurót a helyi futballpálya modernizációjára, 15 ezer eurót a községháza rekonstrukciójára, 14 ezer eurót a helyi futballklub öltözőinek felújítására és további 10 ezer eurót útfelújításra.

A napilap érdeklődött a község polgármesterénél is, valóban származik-e előnye a településnek abból a tényből, hogy Hrušovany Robert Fico szülőhazája, választ azonban nem kaptak.

A korábban említett támogatásokon kívül az előző választási időszakban a környezetvédelmi tárca két támogatást is megítélt a községnek 230 ezer euró értékben. Az összegből kiépítették a csatornarendszert és felújították a kultúrházat. Korábban 111 ezer eurót kaptak az államtól a közvilágítási rendszer felújítására és kiépítésére.

A község lakosai nem feledkeznek meg a kormányfő jószívűségéről – amellett, hogy emléktáblát kapott a településen, a legtöbb szavazáson rendre a legtöbb szavazatot kapta, bár legutóbb fordult a kocka: a helyiek közül csupán 171-en karikázták Fico nevét, míg Robert Kaliňák belügyminiszter 211 szavazatot kapott.


(aktuality.sk)