Csiliznyáradon a hétvégén emlékeztek meg 1848-ról

A megemlékezés hagyományosan Szini Sebő Alajos honvédezredes, a falu híres szülöttének nyughelyénél kezdődött.

Csiliznyáradon a hétvégén emlékeztek meg 1848-ról
Koszorúzás Szini Sebő Alajos honvédezredes síremlékénél (Fotók: képarchívum)

Az ünnepi megemlékezésen részt vett Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország szlovákiai nagykövete, Csicsai Gábor (Híd) földművelésügyi államtitkár, továbbá Menyhárt József, az MKP elnöke is. Velük együtt helyezett el koszorút a síremléknél Lukács József, Csiliznyárad polgármestere, Tápióbicske testvérközség küldöttsége nevében pedig Gigor Sándor alpolgármester.

Lukács József beszédében kifejtette, hogy a kokárda kitűzésével emlékezünk minden évben a márciusi hősökre, és ezzel egyúttal érdemeik iránti tiszteletünket is továbbadjuk a következő nemzedékeknek.

Csaknem teljesen megtelt a faluház nagyterme

Az ünnepség résztvevői ezt követően a temetőből átvonultak a helyi faluházba, ahol Czimbalmosné Molnár Éva, Csicsai Gábor és Menyhárt József is beszédet tartott, melyben az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc máig fennálló jelentőségére mutattak rá, illetve arra, hogy nemzeti identitásunk egyik alapköveként tartjuk számon. Leszögezték, hogy a magyarság ezen a napon a nemzeti összetartozását ünnepli.

A Dalárda az óvodásokkal és az iskolásokkal együtt énekelt

Az ünnepi délutánon a faluházban saját műsorral léptek fel a helyi óvoda gyerkőcei, huszárcsákót viselve, furulyával és dobbal kísérve énekeltek, szavaltak. Utánuk következtek a kisdiákok, majd Ladacsi Mónika és Hetényi Gergő énekelt. A Csiliz Gyerekklub Black Diamond tánccsoportja és a klub irodalmi színpadának csoportja tovább fokozták a hangulatot, végül az 1 éve működő helyi Dalárda az óvodásokkal és az iskolásokkal együtt énekelte a „Fel, fel vitézek…” c. forradalmi dalt.

(szt/vbzs)