Csodás év van a dunaszerdahelyi sportklubok és kulturális csoportok mögött

A város önkormányzata köszöntötte a dunaszerdahelyi sportklubok és kulturális csoportok képviselőit, akik beszámoltak idei sikereikről.

Csodás év van a dunaszerdahelyi sportklubok és kulturális csoportok mögött
Oláh Attila, a Csallóközi néptáncegyüttes vezetője (Fotók: Cséfalvay András)

Elsőként Szayka Róbert, a komáromi és a dunaszerdahelyi kempó klubok vezetője számolt be a közelmúltban Portugáliában megrendezett világbajnokságról, melyen a dunaszerdahelyi magángimnázium diákja, Vass Mátyás négy érmet is szerzett: full contact küzdelemben arany-, kempo K1-ben ezüst, míg földharcban és semi contact küzdelemben bronzérmes lett. Szayka pedig a saját kategóriájában kempo K1-ben szerezte meg az első helyet, míg kata formagyakorlatban második lett.

„A Nemzetközi Kempo Szövetségtől azt a felkérést kaptuk, hogy mi, Szlovákiában szervezzük meg októberben az Európa-bajnokságot, és az eddigiek alapján úgy néz ki, hogy Komáromban vagy Dunaszerdahelyen kerülhetne sor rá. Én komáromi létemre bízom benne, hogy Dunaszerdahelyen, mert sokkal jobbak a feltételek” – szögezte le Szayka Róbert, és mindehhez a városvezetés támogatását kérte.


Kapcsolódó cikkek:

Maximális jutalmat kapnak egyes dunaszerdahelyi városi intézmények igazgatói

Polgármesteri csúcsverda kilőve, és máris van pénz a lepusztult ovira!

Kevesebb városi képviselője lesz Dunaszerdahelynek


A közelmúltban beszámoltunk arról is, hogy az országos karate bajnokság Galántán megrendezett versenyén a dunaszerdahelyi Ippon Karate Klub vezetője, Csiba Tibor első helyet szerzett a +45-ös kata masters kategóriában. A képviselők előtt a szintén klubtag fia, Csiba Dávid számolt be erről. „Édesapám hat dannal rendelkezik. Én szeptember 10-én tettem le az első dan vizsgámat. Kiskorom óta csinálom, és itt nagyon jók a feltételeink. Hamarosan jön a Shito-ryu országos bajnokság, amire nagyon készülünk, édesapám, két társunk és én is versenyezni fogok. Reméljük, hogy az Eb-re is kijutunk, ami Surányban lesz június 17-én és 18-án” – fejtette ki.

Vladislav Kmeť, a  dunaszerdahelyi női asztaliteniszezők leköszönő klubelnöke

Bajnok lett idén a dunaszerdahelyi női asztalitenisz-csapat, Vladislav Kmeť vezetésével. A klubelnök elárulta, hogy idén átadja a stafétabotot utódjának, mivel már 27 éve vezeti a klubot. Ez idő alatt 3 bajnoki címet, 5 ezüstérmet és 3 bronzérmet gyűjtöttek be.

Idén másodszor lett országos bajnok a Dunaszerdahelyi Sakk-klub Petényi György vezetésével, aki szintén mesélt arról, mi van mögöttük. „Március utolsó hétvégéjén zajlott az Extraliga utolsó három fordulója Modrán. Előtte a Slovan 19, Dunaszerdahely 18, Kassa 17, Humenné 16 ponttal rendelkezett. Érdekesség, hogy ez a négy csapat találkozott egymással, és még bármelyik bajnok lehetett volna. Végül nekünk sikerült ezt elérnünk, mindhárom ellenfelünket le tudtuk győzni” – emlékeztetett.

Kifejtette, hogy ezzel kijutottak a Törökországban megrendezendő Európa-kupára, de mivel azt a szír határhoz közel rendezik meg, így még nem döntöttek arról, hogy részt vesznek-e rajta. Elképzelhető, hogy biztonsági okokból lemondják részvételüket. Petényi ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a tavalyi Európa-kupán, a szerbiai Újvidéken 62 csapatól egyetlen amatőr gárdaként 15-ikek lettek.

Dicsérte Ráchela József mesteredző munkáját, aki immár 35 éve tanítja a fiatalokat. „Szlovákiában jelenleg 9 nagymester és 27 nemzetközi mester van – utóbbiból 5 Dunaszerdahelyen nevelkedett, és mind Ráchela József tanítványa” – hangsúlyozta. Jelen volt egyikük, Ráchela Milán, aki már 12 éve sakkozik a dunaszerdahelyi klubban.

A sakk-klub egyébként az elmúlt öt év során két bajnoki címet és három ezüstérmet szerzett.

Hakszer Roland, a Dunaszerdahelyi Birkózóklub elnöke, egyúttal városi képviselő

Hakszer Roland a Dunaszerdahelyi Birkózóklub idei sikereiről beszélt. „Az elmúlt négy hónap alatt különböző korosztályokban több bajnoki címet is sikerült szereznünk. A legbüszkébbek a juniorokra vagyunk, akik 3 aranyérmet szereztek, és ezzel kivívták a válogatottbeli tagságot. Nagy esélyük van a június végi dortmundi junior birkózó Eb-n való részvételre” – mondta.

Hozzátette, az e hétvégi U15-ös Eb-n a csapat és az ország színeiben versenyez Gaál András, egyúttal bíznak abban, hogy felépül sérüléséből Bacsfai Réka, aki ugyancsak a kadét korosztályban vezet részt a közeljövőben Bosznia-Hercegovinában megtartandó Európa-bajnokságon.

Brunczvik Tünde a dunaszerdahelyi MŠK sikereiről számolt be

Brunczvik Tünde a dunaszerdahelyi városi kézilabdaklub (MŠK) képviseletében elmondta, hogy felnőtt női csapatuk idén feljutott a II. ligából az elsőbe, és sikereket érnek el a kicsikkel is. „Ami biztos, hogy U14-ben kerületi bajnokok vagyunk, és itthon rendezzük az országos bajnokságot június 2. és 4. között. Az U12-vel is, mondhatni, megnyertük már a bajnokságot, az U11-es korosztállyal pedig nemzetközi kupát nyertünk” – közölte. Hozzátette, buzdítani szeretné a fiatalokat a kézilabdázásra, mivel Dunaszerdahelyen is erős klubot szeretnének építeni, amely néhány év múlva a győriekéhez hasonló sikerekre lehet képes.

Kulturális téren a Csallóközi táncegyüttes, illetve a Novus Ortus diák- és kamaraszínpad mutatkozott be. Oláh Attila, a nagy múlttal rendelkező Csallóközi vezetője emlékeztetett, hogy legutóbb a nagyszombati kerületi néptáncversenyt nyerték meg, amely révén kijutottak az országos megmérettetésre. Ugyanezen a versenyen szólóban egy táncosuk, Béhr András Bertalan került ki győztesként.

„Nem igazán a versengés a lételeme a műfajunknak, sokkal inkább magyarságunk és kultúránk megőrzése, továbbvitele, és hogy magyar közösséget építsünk itt” – folytatta. A Csallóköziben öt tánccsoportban, 3-tól 60 éves korig szerepelnek néptáncosok, összesen több mint százan.

Takács Tímea, a Novus Ortus vezetője

A Novus Ortus legutóbbi sikeréről pedig a diákszínpad vezetője Takács Tímea számolt be. „Az elmúlt hétvégén a Mosonmagyaróváron megrendezett Országos Amatőr Színjátszó Fesztiválon – ami egyúttal a kárpát-medencei amatőr színjátszók találkozója is - A tavasz ébredése c. darabunk ezüst sávos minősítést szerzett. Szabó Emma és Karácsony Laura színészi díjat, az egész csapat pedig kollektív díjat is nyert. Annak ellenére ,hogy a csapat fele most állt először színpadon, és most debütáltak ezzel a drámával” – húzta alá Takács Tímea.

(SzT)