Danko megint kért valamit Ficótól és Bugártól, de ezt teljesítik neki

A pénteki Koalíciós Tanácsról van szó.

Danko megint kért valamit Ficótól és Bugártól, de ezt teljesítik neki
Andrej Danko (Fotó: TASR)

Andrej Danko SNS-elnö azt kérte, hogy másodszor se a kormányhivatalban, hanem a parlamentben tanácskozzanak. Bugár jelentette be, hogy a kérése teljesül.

Fico és Bugár pénteken válaszokat és javaslatokat vár az SNS-elnökétől, hogy megoldást találjanak a koalíciós válságra, amely hétfőn robbant ki, amikor Danko váratlanul egyoldalúan felmondta a Koalíciós Szerződést.

Az SNS egyébként kitart amellett, hogy a Koalíciós Szerződést felmondták, és egy újat kell megalkotni.

Ennek kapcsán már elsütöttek néhány követelést is. Például hogy kölcsönösen informálják egymást a kormány- és parlamenti ülések előtt. Azt is követelik, hogy egyértelműen határozzák meg az egyes miniszterek hatásköreit, mivel nem tetszik nekik, hogy vannak, akik mindenbe beleütik az orrukat. Konkrétan Marek Maďaričot és Lucia Žitňanskát hozták fel példaként.

Emellett a kormányprogramot illetően is vannak követeléseik: jövő márciustól például minden alkalmazott számára kötelezővé tennék a 13. havi fizetést, ami ráadásul adó- és járulékmentes jövedelem lenne.

Emelnék a közigazgatásban dolgozók bérét, és bevezetnének utazási csekkeket, amit megkapnának az alkalmazottak mellett például a nyugdíjasok is.

Beemelnék a kormányprogramba a fürdők támogatását, úgy beruházások szintjén, mint a fürdőkkel kapcsolatos szolgáltatások forgalmi adójának csökkentése terén.

(Webnoviny.sk)