Dankót a Híd, Bugárt pedig az SNS szavazói is nagyon csípik!

A SME számára készített egy exkluzív felmérést a Focus ügynökség, melyből a lap közlése szerint kiderül, hogy az SNS szavazóinak 54%-a szimpatizál Bugár Bélával (Híd) is.

Dankót a Híd, Bugárt pedig az SNS szavazói is nagyon csípik!
Bugár Béla és Andrej Danko (Fotó: TASR)

A Híd elnöke ezzel konkrétan a második helyet foglalja el Andrej Danko SNS-vezér után a népszerűségi listájukon. Danko Bugárral ápolt jó viszonyát pedig az SNS-en belül is nagyra értékelik, amit megerősített Emil Divéky, a párt nagyszombati kerületi elnöke. 

Igaz ez egyébként fordítva is. Andrej Danko a Híd szimpatizánsai számára is a második legnépszerűbb pártpolitikus Bugár után.

Pfundtner Edit (Híd) ezt azzal magyarázza, hogy a választók számára jó jelnek számít, hogy a Ján Slota nevével fémjelzett SNS-es időszak óta jelentősen javult a két párt viszonya.

Ezt értékelik az SNS-en belül is.

"Bugár Béla az az ember, aki ha reggel igent mond valamire, akkor az délben és még este is érvényes"

- jegyezte meg Anton Hrnko, az SNS alelnöke. 

Andrej Danko pedig valamikor a választási időszak elején Istennek köszönte meg, hogy megismerte Bugárt, aki úgy tud pártelnök lenni, hogy közben mosolyog, és ráadásul még más nemzetiségű is...

Grigorij Mesežnikov politológus szerint ez arra enged következtetni, hogy a választók meglehetősen engedékenyek azzal a politikussal, akivel szimpatizálnak, és elfogadják azt is, ha a radikálisabb nézeteiből enged. "A kormányalakításra felelős döntésként tekintenek, amelyet ezek a pártvezetők hoztak meg" - fogalmazott.

Igaz ez úgy is, hogy egyébként a két párt szimpatizánsainak nézetei eltérnek például a Beneš-dekrétumokról vagy a szlovák nyelv idegen nyelvként történő oktatásáról.

A választások előtt pedig Danko azt mondta Bugár Beneš-dekrétumokkal kapcsolatos véleményére, hogy az régimódi, és a múlt század politikáját képviselik. A Híd elnöke azt mondta, hogy a Beneš-dekrétumok a szlovákiai magyarokat is sértik, és örülne annak, ha a két ország parlamentje ezzel valamit kezdene. Danko szerint azonban ilyen hozzáállással nem tudnak előre lépni.

Ennél még kritikusabb volt az SNS elnöke 2014-ben, a helyi önkormányzati választások alkalmával, amikor azért zárt ki mindennemű együttműködést a Híd és az MKP képviselőivel, mert szerinte ők Dél-Szlovákia autonómiájára törekszenek.

A Híd akkoriban nem beszélt területi autonómiáról, ellenben arról, hogy kulturális téren több hatáskört kaphatnának a helyi önkormányzatok. Danko véleménye szerint "ez végeredményben ugyanazt jelenti, csak Bugár rafináltabban fogalmaz".

Ezek az ellentétek ma is fennállnak, Anton Hrnko szerint azonban a koalíciós tárgyalásokon megegyeztek, hogy nem fogják előrángatni azokat a témákat, amelyeket a másik fél elfogadhatatlannak tart.

Gál Gábor (Híd) viszont azt állítja, ez nem jelenti azt, hogy ne is tárgyalnának róluk. Ezek közé sorolta a kettős állampolgárságról szóló törvényt, amelyről mostanáig nem tudtak megegyezni.

(SME/para)

április 20. - 19:55
Meghalt Avicii
28 éves korában meghalt DJ Avicii.