A diákok meghívták Ficót, ő meg inkább elküldené őket külföldre

A korrupcióellenes menet diákszervezői meghívták a felvonulásra a miniszterelnököt is, mert kíváncsiak volnának a magyarázatára, miért nem hívja vissza funkciójából Robert Kaliňákot.

A diákok meghívták Ficót, ő meg inkább elküldené őket külföldre
Robert Fico (Fotó: TASR)

A meghívót hétfőn délelőtt adták át a kormányhivatalban, rövid időn belül megérkezett Robert Fico válasza. Mármint nem arra válaszolt, amire kéne, mert azt nem erősítette meg, se nem cáfolta, hogy ott lesz a felvonuláson.

Ugyanakkor üdvözölte, hogy a fiatalok érdeklődést mutatnak a közügyek iránt, és kész arra, hogy a megfelelő körülményeket biztosítsa számukra ahhoz, hogy az ismereteiket elmélyítsék e téren.

Állásfoglalásában megemlíti, hogy a múlt héten Ausztriában járt a Korrupcióellenes Akadémián. Ezzel kapcsolatban felajánlotta a civil szervezeteknek, hogy két kiválasztott abszolvenst, azaz végzős főiskolást kétéves posztgraduális képzésre küldhetnek ebbe az intézménybe, mégpedig ingyen.

"A kormányfő ugyanúgy kész arra, hogy biztosítsa a feltételeket egy 15-20 fős közép- vagy főiskolás csoport rövidebb képzésére ezen az akadémián, mégpedig akár már idén novemberben" - áll a reakcióban. Ezzel szerintük ugyanis a diákok nemzetközi viszonylatban különböző szempontokkal találkozhatnak a korrupcióellenes harc terén.

A ma délutáni tüntetésre 3700-an jelezték a részvételüket a Facebookon. A legutóbbi felvonuláson, amelyet Pozsonnyal egy időben Kassán is megrendeztek, több ezren vettek részt. Petíciójukat, melyben Robert Kaliňák, a speciális ügyész és a rendőrség vezetőjének menesztését követelik már mintegy 70 ezren írták alá.

(TASR/SME)