Drágább lesz az orvosi ügyelet, 5 eurót fizet majd a páciens

A jelenlegi két euróról öt euróra emelkedhet a díj, amit a a páciensnek akkor kell fizetnie, ha az orvosi ügyelet szolgáltatásait veszi igénybe.

Drágább lesz az orvosi ügyelet, 5 eurót fizet majd a páciens
Fotó: Paraméter - illusztráció

A tervezett változás hírét Tomáš Drucker (Smer-jelölt) egészségügyi miniszter is megerősítette. A miniszter szerint ugyanakkor bővíteni kell azon páciensek körét, akiknek nem szükséges fizetniük az orvosi ügyelet igénybevételéért. A kedvezmény például azokat érinthetné, akik friss sérüléssel érkeznek az ügyeletre. Jelenleg azon páciensek vannak felmentve a kéteurós díj befizetése alól, akiket az ellátás után bent tartanak a kórházban.

Az egészségügyi tárca a következő napokban fogja előterjeszteni a szlovákiai orvosi ügyeletekkel kapcsolatos módosító javaslatait.

A miniszter tervei szerint az orvosi ügyeletek száma jelentősen csökkenni fog az országban - január 1-től például már Somorján sem működik ez a szolgáltatás. Drucker azt akarja, hogy ezek az ügyeletek kizárólag a kórházakban működhessenek, és az éjszakai órákban az adott kórházak sürgősségi osztályai vegyék át az orvosi ügyelet által ellátott feladatokat.

(TASR)