Dübörög a banda?

Adott a banda. A gyerkőcök közt mindig akad 1-2 versengő alfa, aztán van a belső kör, azaz a kemény mag. A héjat végül a csatlakozó seggnyalók külső köre képezi, néha még ezekhez is csapódik pár koncleső. Utóbbiak a legkevésbé megbízhatók, közülük kerül ki legkönnyebben egy-egy áruló. Igaz, ők általában elég kevés infóval rendelkeznek, de igény esetén, ha szaftos biznisz kínálkozik, köpnek, mint a fogorvosi székben, hisz nekik legkevesebb a vesztenivalójuk is, nem csupán a hasznuk. Így működik ez az utcán, a suliban.

Dübörög a banda?
Fotó: TASR

És tán a politikában.

A két alfa Robika, bár riválisok, annyi mindent tudnak a másikról, hogy el nem engedhetik egymás kezét. S így a közvetlenül általuk érdekes Bašternákét sem, legalábbis idő és helyzet kell hozzá. Addig viszont vakításként, úgy tűnik, elengednék az amnesztiák kezét, amely tett nem izgatja túlzottan a kormánypárt SDĽ-származékát, annál inkább a HZDS-ből átálltakat... Szóval ez szintén ingoványos talaj, nem mindenki készül még onnan politikai nyugdíjba. Sem börtönbe...

Jancsikának ugyancsak kezd már kellemetlen lenni a rehab intézet vezetőinek védelme, mert közben ő maga vált kellemetlenné az amúgy is nyomás alatt lévő Robikáknak, akik ritkán adnak a közvéleményre, de most épp nagyon ciki a szitu, mert a pénz ellopását már megszoktuk, a szinte gyerekek szexuális bántalmazását és zsarolását viszont nem annyira... Ki tudja, mi fog még itt kiderülni... De lesz, aki tudja, és ha a körökön kívülre rúgják, csicseregni fog...

A külső kör két embere ellen eközben egy bedolgozó csicska, Radko épp Mariánko és Igorko ellen készül vallomást tenni a szigorúan összevont szemöldökű tanító néninek – így tíz év után. Biztos kicsinyli a részét ama 120 millából. Vagy már nagyon szorul a közbeszerzés.  Vagy mert a mostani pártfőnök bunkó Jankóval ellentétben másképp áll a dolgokhoz (netán más az árfolyama...???). Végső soron elfoglalt ember, akinek ügyelnie kell arra is, hogy sok év közszolgálat után nehogy valaki a parlamenti ülésteremben kapjon egy virágcsokrot, mert akkor összedől a valami, ami neki fontos, mi, be nem avatottak, nem kapitányok, sakktábla-mezei parasztok pedig nem is sejthetjük, micsoda is az a valami. Csak azt látjuk, hogy úriember és jogvédelem viszonya a relativitáselméletben találkozik a végtelennel.

A tanulság: ha a köröket az alfák hagyják lazulni, s nincs meg az összetartáshoz szükséges erő (konc, megszerezhető hatalom – előbbi egy ilyen koalícióban ugyebár problémás, utóbbira pedig senki gondolni sem mer, annyira be van betonozva a csúcsvezetés), akkor könnyebben akad egy megfizethető vagy megzsarolható üzletkötő áruló, spion, kettősügynök... És abból könnyen lehet baj, akármennyire is dübörög a szociális állam bandája.