Dugába dőlt az elnöki vétó - egyfordulós lesz a megyeelnök-választás

Egyfordulós lesz  a megyeelnök-választás, a parlament kedd délután leszavazta az államfő vétóját. 

Dugába dőlt az elnöki vétó - egyfordulós lesz a megyeelnök-választás
Fotó: TASR

Andrej Kiska a még február elején megszavazott törvényt visszadobta a parlamentnek, arra kérve a törvényhozást, hogy ne vegyék ki a jogszabályból a választások második forduló ját. A kormánykoalíció képviselői azzal érveltek, hogy az emberek inkább az első fordulóban mennek el választani.  A második fordulóban a részvételi arány nagyon alacsony, így a választás eredménye sem egészen tükrözi a szavazók akaratát.

További indoklásként hangoztatták a koalíciós képviselők, hogy az egyfordulós megyeelnök-választással komoly megtakarításokat lehet elérni. Emlékeztettek arra, hogy 2013-ban öt megyében tartottak második választási kört, ami nélkül 2,4 millió euró pluszköltséget spórolhattak volna meg.

Kiska ugyanakkor nem értett egyet az érveléssel, illetve félrevezetőnek tartja. Véleménye szerint ugyanis az alacsony részvételi arány nemcsak a második fordulóban alacsony, de az elsőben is. Itt pedig még egyetlen jelölt sem szerezte meg a választásra jogosultak szavazatainak több mint 15%-át.

Az államfő szerint a második forduló megszüntetése veszélybe sodorja a politikai erők szabad versenyét a demokratikus társadalomban, márpedig épphogy minden választási törvénynek ezt kellene erősítenie.

Gál Gábor szerint a Híd a kezdetektől az egyfordulós verzió mellett állt ki. „Kiska nem győzött meg az érveivel, már  MKP-sként is az egykörös választás hívei voltunk“ – nyilatkozta a Híd képviselője.

Tasr/sárp