Dunaszerdahely szégyene és a tehetetlenség jelképe: Lőrincz Gyula utca 2134.

Hat éve áll üresen és rontja a látképet az Észak II-es lakótelepen található, életveszélyes állapotban lévő társasház.

Dunaszerdahely szégyene és a tehetetlenség jelképe: Lőrincz Gyula utca 2134.
Fotók: Cséfalvay András

A Lőrincz Gyula utcai 2134-es számú társasház lakóit 2008-ban kezdték kiköltöztetni a Karcsai úti "nyomortelepre". Ennek oka az volt, hogy egyes lakók összesen több mint 200 ezer eurós közüzemi tartozást halmoztak fel a szolgáltatókkal szemben, és a lakások nagy része lakhatatlan állapotba került. A lakók kiköltöztetése 2011-ben fejeződött be.

A lakóház tulajdonosa Dunaszerdahely városa.

2011-ben felmerült, hogy a város felújítaná az épületet, és bérlakásokat üzemeltetne ott, ám ez a megoldás nem lett volna gazdaságos. A helyzetet továbbá nehezíti, hogy míg a lakások városi tulajdonban vannak, addig a 2134-es "blokk" alatti területet négy magánszemély birtokolja.

Az önkormányzat azóta többször is próbált megszabadulni a 2134-es számú társasháztól, de egyszer sem járt sikerrel. A 2015-ben kiírt nyilvános versenypályázaton egyetlen jelentkező sem kínált többet a megszabott, 191 ezer eurós vételárnál.

2016 februárjában a városi képviselő-testület jóváhagyta, hogy a társasházat a város 120 ezer eurós vételáron eladja annak a négy magánszemélynek, akiknek tulajdonában van az ingatlan alatti földterület is. A városi média ekkor beharangozta, hogy "a közeljövőben felújítják az épületet, amelyben új lakásokat alakítanak ki", és a környék végre "megszépülhet".

A tranzakció ismeretlen okokból kifolyólag nem valósult meg, és a lerobbant társasház továbbra is a város tulajdonát képezi. Az ingatlan eladása azóta nincs napirenden, és állapota miatt kérdéses, hogy felújítása kifizetődő volna-e.

Az épületet jelenleg nincs lezárva, tárva-nyitva áll a hajléktalanok és kábítószerélvezők előtt. Itt lakik az egykor dunaszerdahelyi Batmanként elhíresült K. Zoltán is.

A dunaszerdahelyi romaproblémát a lakók kiköltöztetésével egyébként megoldani nem, csupán a szőnyeg alá söpörni sikerült. Mint nemrég kiderült, a Karcsai úti gettóból az utóbbi tíz évben csak nyolc család volt képes kitörni, és visszaköltözni a városba. A romatelepen és környékén mindennaposak a bűncselekmények, a fiatalok nagy része kábítószerek rabjává válik, a prostituáltak száma évről évre növekszik, és csak a lakók töredéke képes munkát vállalni.

(db)