Dunaszerdahelyen még évek kellenek, mire létrejön egy modern állami klienscentrum

Többek között erről is tanácskozott csütörtökön Denisa Saková belügyi államtitkár a Dunaszerdahelyi Járási Hivatalban.

Dunaszerdahelyen még évek kellenek, mire létrejön egy modern állami klienscentrum
Fotó: Paraméter

Az államtitkár ellátogatott a járási hivatal mellett a tűzoltó-parancsnokságra, valamint a rendőrségre is, ahol az egyes szervek vezetőivel találkozott. „Elsősorban belső szervezési dolgokról volt szó, többek között a közszolgálati törvény változásairól, amely idén nyáron esedékes” – közölte megkeresésünkre Morvay György, a hivatal elöljárója.

Korábbi interjúnk:

Morvay György: Szeretném visszaállítani a járási hivatal tekintélyét!

Szóba került ugyanakkor az ESO közigazgatási reform is. Ennek keretén belül az elmúlt években többek között központosították a járási székhelyeken működő állami szerveket. Ennek részeként minden járási központban egy klienscentrumot hoznak létre, ahol a polgár a kataszteri ügyektől a vállalkozásain keresztül a személyazonossági dokumentumaiig bezárólag mindent egy helyen intézhetne.  Dunaszerdahelyen azonban e téren nem egyszerű a helyzet.

„Sajnos, Dunaszerdahelyen egyelőre nem tudtunk klienscentrumot kialakítani a polgárok számára, mert sem a belügyminisztérium, sem más állami intézmény nem birtokol olyan épületet a városban, ahol ezt a klienscentrumot létrehozhatnánk, és még a városi önkormányzatnak sincs erre megfelelő épülete” – fejtette ki az államtitkár.

Morvay megerősítette, hogy jelenleg folyamatban van az alternatívák keresése, illetve kiválasztása. „Két lehetőség van: ha építenek egy új, kimondottan ezt a célt szolgáló épületet, a másik pedig, hogy megvásárolnak egyet, amit majd átépítenénk” – húzta alá az elöljáró. Hozzátette, jelenleg 3-4 komolyabb lehetőség áll fenn a helyszínt illetően, de mint mondta, ezek száma napról napra változik. Részleteket egyelőre nem árult el.

Morvay György

A terv az, hogy egy ilyen épületbe költöztessék a járási hivatal összes főosztályát, beleértve a kataszteri hivatalt is, amely jelenleg külön épületben működik Dunaszerdahelyen, továbbá a rendőrség járművekkel és személyi iratokkal foglalkozó részlegét.

„Ez alapján összesen 130 embernek kell helyet találni, továbbá a járási hivatal archívumainak, garázsoknak és a klienszónának” – szögezte le. Mindent együttvéve hozzávetőlegesen 3 ezer négyzetméterre van szükség, ami már tartalmazza a raktárhelyiségeket is, továbbá parkolókra.

Saková kifejtette, hogy az elkövetkezendő 2-3 éven belül ennek meg kellene valósulnia. „Tudjuk, hogy Dunaszerdahely területét tekintve az egyik legnagyobb járás Szlovákián belül, ezért szeretnénk minél előbb biztosítani az állami szolgáltatásokat modern környezetben” – fogalmazott.

(SzT)