Egy lehetőség, amivel a fiatalok könnyebben találhatnának munkát Szlovákiában

Rendkívül kevés az IT-specialista Szlovákiában – az adatok szerint jelenleg legalább 10 ezer ilyen képzettségű személyre lenne szükség.

Emellett fennáll annak a lehetősége is, hogy ez a hiány a következő években is növekedni fog. A Szlovák IT-szövetség (ITAS) szerint ennek az az oka, hogy szinte minden szakterületen egyre gyakrabban vezetik be a digitális technológiát.

Az ITAS szerint az informatikusok hiányát a főiskolák abszolvenseinek átképzésével lehetne kiküszöbölni. A szövetség szerint a jelenlegi oktatási rendszer nem reagál rugalmasan a gyakorlat szükségességére, így a főiskolákat több tízezer olyan abszolvens hagyja el, akik nem tudnak érvényesülni az általuk elvégzett szakterületen. Ehelyett olyan területeken dolgoznak, amire középiskolás végzettség is elegendő lenne. Eközben több szakterület, mint például az IT is, nem rendelkezik elegendő képzett munkaerővel.

Mário Lelovský, az ITAS elnöke elmondása szerint az oktatási rendszert sürgősen át kell szervezni. „Ma a munkapiacon több tízezer, nehezen alkalmazható abszolvenssel rendelkezünk, és döntenünk kell, hogy mihez kezdjünk velük. Sorsukra is hagyhatjuk őket, de akár segíthetünk nekik hasznosítani a humán szakterületen szerzett tudást az információs technológiai ismeretek kombinációjában“ – állapította meg Lelovský.

Az ITAS a humán szakterületek abszolvenseinek komplex átképzését egy lehetőségnek tartja, amivel a fiataloknak jelentősen nagyobb lehetőséget adnának a munkapiacon való érvényesülésre. 

webnoviny.sk/para