Elindult az első iskolabusz Doborgazról Oroszvárra

Ma reggel indult útjára az első iskolabusz a Kis-Csallóközben a Vajka–Doborgaz–Oroszvár vonalon. Az indulásra a miniszterek – Érsek Árpád közlekedésügyi-, Peter Plavčan oktatásügyi- és Robert Kaliňák belügyminiszter – is kivonultak.

Elindult az első iskolabusz Doborgazról Oroszvárra

Ahogy arról már márciusban írtunk, iskolabusz indítását kezdeményezte a közlekedésügyi minisztérium a Kis-Csallóközben. A projekt célja a kisiskolák megmentése. „Ez egy standard 8+1 személyes kisbusz, ami azért indult útjára, mert ez a sziget pont jó arra, hogy leteszteljük. Gondolom, ennek lesz folytatása” – mondta hétfőn reggel Érsek Árpád. 

A miniszter hozzátette, azért választották a Kis-Csallóközt, mert több gyermek jár Vajkáról és főleg Doborgazról az oroszvári szlovák tannyelvű iskolába, akiknek utaztatását eddig a szülők vállalták magukra.

Eztán a kisbusz viszi majd a tanulókat egészen az iskola bejáratáig. Amint megtudtuk, a doborgazi magyar-szlovák óvodába jelenleg 33 gyermek jár, ezek fele minden bizonnyal az oroszvári szlovák iskolában tanul majd.

„Ha ügyesen használják majd a buszt, nem csak iskolabuszként működhet, ugyanis lehet idősebbeket orvoshoz vinni, kivéve persze a reggeli és a kora délutáni órákat, ugyanis a prioritás a diákok szállítása” – hangsúlyozta Érsek. Elmondta azt is, hogy a járművet a belügyminisztérium biztosítja, annak finanszírozása pedig az iskolaügyi minisztérium feladata. 

A busz kicsinek bizonyult az érdeklődők számát tekintve, ám a megegyezés alapján egyelőre azoknak a szülőknek a gyermekeit fuvarozzák, akiknek az állandó lakhelye a Kis-Csallóközben van. Az eredményektől és az érdeklődőktől függően szeptembertől akár egy nagyobb járművet is indíthatnak.

Arra a kérdésre, hogy tudják-e, milyen arányban szállít az autóbusz magyar és szlovák gyerekeket, ezt a választ kaptuk: „Elsősorban iskolába járó gyerekekről van szó, ne akarja tőlem azt tudni, hogy hány magyar és hány szlovák gyereket fog a busz iskolába hordani, ezt abszolút nem tudom” – mondta Érsek. 

„Azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke a szomszédos falvakból a doborgazi alapiskolába jár, nagyon korai a kisbusz indítása, ugyanis hét órakor érkezik meg a doborgazi iskola elé, ezért a szülők inkább maguk hozzák autóval a csemetéiket” – tette hozzá Boráros József Doborgaz polgármestere.

„Ez az első ilyen iskolabusz. Nagyon sok előnye van, amelyek közül a legfontosabb a biztonság, ugyanis a gyerekeket a sofőr megvárja, amíg beszállnak a buszba, illetve az iskola előtt teszi ki őket” – ecsetelte Peter Plavčan iskolaügyi miniszter. Elmondta azt is, hogy a polgármester kiszámította a busz hozzávetőleges költségeit, amelyeket ugyan még ellenőrizni kell, de a nyári szünetben egy kiírást tesznek közzé és együttműködésben a másik két miniszterrel több autóbuszt is indítanának majd az új iskolaévben. 

Robert Kaliňák belügyminiszter a finanszírozásról elmondta, vannak pénzügyi tartalékaik, amelyekkel készen állnak, ám számukra az érdeklődés a fontos. „A belügyminisztérium biztonsági szempontból áll a projekthez, mert az iskolabuszban a gyerekeket nagyobb biztonságban tudhatják” – húzta alá Kaliňák. Hozzátette, amennyiben nagyobb autóbuszra lenne szükség, amihez más típusú gépjárművezető-engedély szükséges, a minisztérium támogatja majd a sofőrök továbbképzését. A jövőben, amennyiben igény lenne máshol is hasonló iskolabuszokra, a belügy biztosítaná a járműveket, a további finanszírozásról pedig az iskolaügyi minisztérium és az egyes falvak vezetői tárgyalnának. „Azt el kell mondani, hogy azért kísérleti program ez, hogy megtudjuk milyen az érdeklődés” – hangsúlyozta a belügyminiszter. 

A miniszterek elmondták, amennyiben igény lesz rá, és meg tudnak egyezni az önkormányzatokkal, szeptembertől újabb iskolabuszok indítására lehet számítani.

(ls)