Ellenzéki kritika közepette a koalíció átnyomta a jelöltet, akit a Hídhoz kötnek

Miroslav Hlivákot 78 képviselői szavazattal választotta meg a parlament a Közbeszerzési Hivatal élére.

Ellenzéki kritika közepette a koalíció átnyomta a jelöltet, akit a Hídhoz kötnek
Miroslav Hlivák (Fotó: TASR)

Hlikvákot kilenc jelölt közül választotta ki korábban a kormány. A további jelöltek Helena Polónyi, Martin Hasay, Matej Sliška, Matúš Džuppa, Ingrid Šikulajová, Elena Sivová, Zita Táborská és Peter Kubovič voltak. Közülük a két utóbbi részt vett a meghallgatás első körében is, amikor a kilenc jelölt közül egyik sem kapott elég szavazatot a kormánytagoktól, emiatt a nyáron újabb pályázatot írtak ki. Ennek a győztese Miroslav Hlivák.

Robert Fico szerint Hlivákkal új szelek fújnak majd a hivatalnál, mivel nem belülről kerül valaki az élére, hanem olyan személy, aki jogászként eddig a gyakorlatban követhette nyomon annak működését.

Hlivák meghallgatásakor a pályázata három pillérének tekintette a hivatal professzionalizációját, a működés és a döntések kiszámíthatóságát, valamint közbeszerzési szakemberek új generációjának kinevelését.

Visszautasította, hogy közel állna a Híd párthoz, mint ahogy azt az ellenzék állítja, és azt is, hogy találkozott volna ez ügyben valamelyik politikussal. "Egyetlen politikussal sem beszéltem a jelöltségemről vagy a projektemről" - szögezte le.

Az ellenzék élesen kritizálta Hlivákot a parlamentben. Ondrej Dostál (SaS) például azt mondta, hogy a civil szervezetek elfordulása a pályázat második körétől tulajdonképpen mindent elárul. "Ha egy politikai párt a saját emberét állítja oda, aztán képmutatóan azt állítja, hogy ő egy szakember, az a legrosszabb. Ha már politikai jelöltről van szó, akkor legalább azt vallják be" - figyelmeztetett.

Grendel Gábor (Nova) pedig emlékeztetett Fico egykori szavaira, miszerint a Közbeszerzési Hivatal az ellenzékhez tartozik.

"A Híd tehát vagy ellenzéki párt, és akkor üdvözlöm ellenzékben, vagy pedig Fico hazudott. Ezt pedig nem tudnám elhinni..." - jegyezte meg cinikusan.

Lucia Žitňanská (Híd) igazságügy-miniszter véleménye szerint így néz ki a kormány és az ellenzék standard csatározása. Kitérő választ adott az ellenzéki jelölttel kapcsolatban, mondván, hogy ez tulajdonképpen nincsen törvénybe vésve, és végsősoron a parlament dönt erről. Így is történt.

(TASR)