Előrehozott választásokkal számol a Smer a háttérben?

Egy dolog, amit kifele kommunikálnak, és egy másik, ami azért felmerült a kulisszák mögött. Andrej Dankót kiszámíthatatlannak tartják.

Előrehozott választásokkal számol a Smer a háttérben?
Robert Fico (Fotó: TASR)

Az Aktuality.sk riportjában a Smer és a Híd meg nem nevezett képviselőit kérdezte a koalíciós válságról, és mindannyian kiszámíthatatlannak, megbízhatatlannak ítélik az SNS elnökét. Ugyanakkor szerintük nincs baj az egész SNS-szel, csak a fejével.

A megkérdezettek szerint nehezen magyarázhatató az az eljárás, amit az SNS Ján Richter betámadása kapcsán választott. Pláne, hogy az SNS többször is nézőpontot váltott. Először el akarták hagyni a szavazáskor a parlamenti üléstermet, azután le akarták váltani a minisztert, végül egy alibista megoldást, a tartózkodást választották. tehát se nem váltották le, se nem támogatták.

Az Aktuality.sk közlése szerint az általuk megkérdezett képviselők ezért azt mondják, hogy hosszútávon nem lehet ilyen módon kormányozni, és csak az idő kérdése a következő koalíciós válság. A portál úgy tudja, egyre gyakrabban merül fel a Smeren belül is az előrehozott választások lehetősége.

"Annak ellenére, hogy Ján Richtert nem váltották le, az SNS elnökét a Smeren belül már régóta kiszámíthatatlannak tartják, emiatt folyamatosan lesben kell maradni. Mentálisan számol azzal a Smer, hogy ez a kormány nem bírja ki a négy évet"

- közölte forrásuk.

Megkérdezték az SNS alelnökét, Jaroslav Paškát is, aki elmondta, hogy ugyan érti a koalíciós partnereik kifogásait, ennek ellenére kiáll Andrej Danko mellett. "Átláthatóan próbálunk működni, és mindenről tájékoztatni a nyilvánosságot. Ha viszont az történik, hogy valamiben megegyezünk, és mégsem úgy lesz, akkor megpróbáljuk rávenni a koalíciós partnereinket, hogy vegyék komolyan a mi javaslatainkat is" - fűzte hozzá.

Most a koalícós szerződés kiegészítésére összpntosítanak, és elmondása szerint elvárják, hogy amiben megegyeztek, az belekerüljön.

(Aktuality.sk/para)