Először nyilvánítottak veszélyeztetettnek egy vadon élő méhfélét

Először minősítettek veszélyeztetettnek egy vadon élő méhfélét az Egyesült Államok kontinentális részén.

Az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat a rozsdafoltos dongót (Bombus affinis) nyilvánította védelemre szorulónak.

A hatóság szerint a beporzásban szerepet játszó faj állománya két évtized alatt 87 százalékkal csökkent, és míg az 1990-es évek végén még az Egyesült Államok 28 államában és Kanada két tartományában megtalálható volt, ma már csak 13 amerikai államban és egy kanadai tartományban fordul elő.

A hatóságok szerint a Bombus affinis több tényező, köztük betegségek, a növényvédőszerek alkalmazása, a klímaváltozás és a természetes élőhelyek szűkülése miatt jutott a kihalás szélére.

A rozsdafoltos dongó (poszméh) az Egyesült Államok és Kanada területén őshonos 47 többi poszméhfajjal együtt kulcsszerepet játszik a vadon élő növények összes fajának és a termesztett növények egyharmadának beporzásában.

A különféle rovarok beporzási tevékenysége évi 3 milliárd dollárra tehető gazdasági tényezőt jelent az Egyesült Államokban.

Környezetvédők 2013-ban kezdeményezték a hasán látható rozsdaszínű foltjáról elnevezett poszméhfaj felvételét a veszélyeztetett fajok listájára.

Az Egyesült Államok kontinentális részén kívül, a Hawaii-szigeteken már tavaly szeptemberben a szövetségi hatóságok védelme alá helyezték az ott őshonos sárgaarcú méh hét alfaját.
 

MTI/para